Működik a Starlink műholdas mobilkapcsolata

Működik a Starlink műholdas mobilkapcsolata

2024. január 12. 11:31, Péntek
A SpaceX bejelentette, hogy elküldték az első szöveges üzeneteket a T-Mobile telefonjai között a cég egyik alacsony Föld körüli pályára állított műholdján keresztül.

"Hétfőn, január 8-án a Starlink-csapat sikeresen elküldte és fogadta az első szöveges üzeneteket a T-Mobile hálózati spektrumát használva a hat nappal korábban indított új Direct to Cell műholdjaink egyikén keresztül" - áll a Starlink közleményében. A SpaceX a múlt héten bocsátotta fel az első hat Starlink-műholdat, amelyek szabványos LTE-telefonok számára képesek mobilátvitelt biztosítani. A Starlink által "mobiltornyok az űrben" nevezett szolgáltatás várhatóan valamikor idén nyújt majd szöveges üzenet-átviteli szolgáltatást az amerikai T-Mobile és más országok szolgáltatóinak ügyfelei számára, a hang- és adatátviteli szolgáltatás pedig valamikor 2025-ben indul.

A SpaceX egy fotót tett közzé a két iPhone-ról, amelyekkel az üzeneteket váltották, amelyek olyan üzeneteket tartalmaztak, mint "Such signal, much wow". A Starlink szerint elég bonyolult volt az a folyamat, amely lehetővé tette, hogy ezeket az üzeneteket elküldjék. "A mobiltelefonok műholdakhoz való csatlakoztatásához több nagy kihívást is le kellett küzdeni" - mondta a Starlink. "A földi hálózatokban a mobiltornyok helyhez kötöttek, de egy műholdas hálózatban óránként több tízezer mérföldes sebességgel mozognak a földi felhasználókhoz képest. Ez zökkenőmentes átadást igényel a műholdak között, valamint olyan tényezők, mint a Doppler-eltolódás és az időzítési késedelmek figyelembevételét, amelyek kihívást jelentenek a telefonról az űrbe történő kommunikációban."


A mobiltelefonok "alacsony antennaerősítéssel és adóteljesítménnyel" rendelkeznek, ami "hihetetlenül megnehezíti" a több száz kilométerre lévő műholdakkal való kommunikációt - mondta a vállalat. A Starlink új műholdjai azonban "innovatív, új, egyedi szilíciummal, fázisvezérelt antennákkal és fejlett szoftveres algoritmusokkal vannak felszerelve, amelyek leküzdik ezeket a kihívásokat, és szabványos LTE szolgáltatást nyújtanak a földi mobiltelefonoknak". A műholdas-telefon szolgáltatásnak a bolygón szinte bárhol működnie kellene, de nincs értelme használni, ha földi mobiltoronyhoz is lehet csatlakozni. Ahogy Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója rámutatott, a korlátozott sávszélesség azt jelenti, hogy "nem versenyképes érdemben a meglévő földi mobilhálózatokkal".

A T-Mobile a múlt héten közölte, hogy hamarosan megkezdődik a Starlink műholdak helyszíni tesztelése a hálózatukon, de nem jelentették be a tényleges szolgáltatás indításának időpontját. A T-Mobile szerint a Starlink-kapcsolat az Egyesült Államok azon területein lesz hasznos, ahol "terepkorlátozások, területhasználati korlátozások" és egyéb tényezők miatt nincs lefedettség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások