A Google és a Mozilla világszintre kiterjesztetné az Apple új iOS böngésző szabályait

A Google és a Mozilla világszintre kiterjesztetné az Apple új iOS böngésző szabályait

2024. február 6. 13:27, Kedd
A Google és a Mozilla azt szeretné, ha az iOS új uniós böngészőszabályai világszerte érvényesek lennének.

Az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye miatt az Apple kénytelen jelentős változtatásokat eszközölni az iOS-en Európában. A törvény különböző interoperabilitási, méltányossági és adatvédelmi követelményeket támaszt a "kapuőrökre", és az Apple-től megkövetelt változtatások része, hogy engedélyezze a konkurens böngészőmotorok használatát az iOS-en. Az iOS 17.4-ben esedékes változtatás azt jelenti, hogy a rivális böngészők - például a Chrome és a Firefox - végre saját webes megjelenítő kódjukat használhatják az iPhone-okon és iPadeken. Annak ellenére, hogy ez nagy előrelépésnek hangzik az iOS böngészőhelyzetében, a Google és a Mozilla nem elégedett az Apple által javasolt változtatásokkal.

Korábban a Mozilla szóvivője, Damiano DeMonte nyilatkozott az Apple irányelv-változásairól, és kifogásolta a döntést, hogy a böngészőváltoztatásokat az EU-ra korlátozzák. "Még vizsgáljuk a technikai részleteket, de rendkívül csalódottak vagyunk az Apple által javasolt terv miatt, amely az újonnan bejelentett BrowserEngineKit-et az EU-specifikus alkalmazásokra korlátozza" - mondta DeMonte. "Ennek az lenne a hatása, hogy egy olyan független böngészőt, mint a Firefox, arra kényszerítene, hogy két külön szoftverimplementációt készítsen és tartson fenn. Ez egy olyan teher, amelyet az Apple-nek magának nem kell viselnie." DeMonte hozzátette: "Az Apple javaslatai nem adnak a fogyasztóknak életképes választási lehetőséget, mivel a lehető legfájdalmasabbá teszik mások számára, hogy a Safari versenyképes alternatíváit kínálják. Ez egy újabb példa arra, hogy az Apple akadályokat állít, hogy megakadályozza a valódi böngészőversenyt az iOS-en"."

A Google Chrome-ért felelős műszaki alelnöke, Parisa Tabriz így kommentálta DeMonte nyilatkozatát az X-en: "Erősen egyetértek a @mozilla-val. Az @Apple nem gondolja komolyan a webböngésző- vagy motorválasztás támogatását iOS-en. A stratégiájuk túlságosan korlátozó, és nem fog érdemben valódi választási lehetőséget eredményezni a böngészőfejlesztők számára." Tehát ugyan letölthetők alternatívnak tűnő böngészők iOS-re, például a Chrome és a Firefox, de ezek valójában csak az Apple Safari motorjának másfajta szinezésű felületei. Az iOS-alkalmazások fejlesztői valójában nem használhatnak saját böngészőmotorokat, mindenki a Safari WebKit motorját használja, új felhasználói felülettel, beállításokkal és szinkronizálási funkciókkal a tetején. Ez azt jelenti, hogy a WebKit összes hibája és funkciótámogatási döntése minden böngészőre vonatkozik.

Az Apple alternatív böngészőmotorokat lehetővé tevő keretrendszerének neve "BrowserEngineKit", és már nyilvános dokumentációval rendelkezik az iOS 17.4 béta részeként. A böngészőgyártóknak ki kell érdemelniük az Apple jóváhagyását ahhoz, hogy a keretrendszert az alkalmazásokban használhassák, és mint minden iOS-alkalmazásnak, ennek a jóváhagyásnak is számos követelménye lesz. Egyik követelmény sem tűnik kirívónak: az Apple azt szeretné, ha a böngészőgyártók bizonyos szintű webes szabványok támogatásával rendelkeznének, vállalnák, hogy gyorsan kijavítják a biztonsági réseket, és a felhasználó adatainak védelmét a helymeghatározáshoz hasonló dolgokhoz való hozzáféréshez szükséges szabványos hozzájárulási kérések megjelenítésével biztosítanák.

Nem engedélyezik a "sütik és az állapot szinkronizálását a böngésző és más alkalmazások között, még a fejlesztő más alkalmazásai között sem", ami úgy tűnik, hogy közvetlenül a Google-t és annak megakadályozását célozza, hogy az összes iOS-alkalmazása beszéljen egymással. Szintén nagy negatívum, hogy a BrowserEngineKit csak az EU-ban használható, mert - meglepetés - az uniós szabályok csak az EU-ra vonatkoznak.

A Safari használata nem jó a felhasználók számára. Az évek során a Safari az "új IE" hírnevet vívta ki magának egyes webfejlesztők körében, mivel a fejlett webes funkciók támogatásában elmaradt a versenytársaktól. Azért azt hozzá kell tenni, hogy a Safari az utóbbi időben jelentősen javult, például 2023-ban végre megvalósult a push-értesítések támogatása, ami lehetővé teszi, hogy a webes alkalmazások jobban versenyezzenek az App Store-ból letöltött natív alkalmazásokkal. Az Apple hét évvel azután támogatta a push-értesítéseket, hogy a Google és a Mozilla bevezette a funkciót.

Az iOS böngészőterében verseny leginkább a másik nagy "kapuőr" részéről lesz, csak a Chrome az a projekt, amelyik rendelkezik erőforrásokkal ahhoz, hogy kihívója legyen a Safarinak. A Google böngészője talán jobban támogat bizonyos webes funkciókat, de egy beépített nyomkövető rendszerrel is jár majd, amely kémkedik a felhasználók után, és kiszolgálja érdeklődési körüket a hirdetőknek. A Safari sokkal jobb adatvédelmi történettel rendelkezik.

Annak ellenére, hogy csak az uniós felhasználók választhatnak majd több, valóban különböző böngésző közül, az EU-ban mindenkinek versenyeznie kell, és ebbe a Safari is beletartozik. A világ többi része nem kap valódi böngészőválasztási lehetőséget, de ettől még az EU-s böngészőháborúban való versenyzésnek mindenki számára jobbá kell tennie az egyetlen iOS-böngészőt. Az uniós szabályoknak való megfelelés határideje 2024 márciusa, tehát az iOS 17.4-nek addigra meg kell jelennie.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások