Kiderült mekkora adatvagyon a fórumozók beszélgetése, tőzsdére lép a Reddit

Kiderült mekkora adatvagyon a fórumozók beszélgetése, tőzsdére lép a Reddit

2024. február 24. 09:16, Szombat
Tőzsdére megy a közösségi médiavállalatok korai generációjának utolsó tagja, ennek alkalmából a 2005-ben alapított fórumrendszer egy bejelentésben részletezte pénzügyi teljesítményét. A cég heteken belül a New York-i parketten lesz RDDT tőzsdei szimbólummal.

A Reddit évek óta az első nagy közösségi médiavállalat, amely debütál a tőzsdén. A cég a kibocsátási tájékoztatóban közzétette pénzügyi teljesítményét, hogy felkészüljön a részvények befektetőknek történő eladására. A San Franciscó-i székhelyű vállalatnak 73 millió napi felhasználója és több mint 100 ezer aktív közössége van, a bevételei több mint 20 százalékkal nőttek, miközben veszteségei csökkentek tavaly. A tájékoztató a tőzsdei bevezetési folyamat első lépése, a 18 éves vállalat célja a potenciális befektetők meggyőzése, hogy kedvet csináljon nekik a részvényvásárláshoz. A Reddit bankárai legalább 5 milliárd dolláros értékelésre számítanak, ez nagyjából a fele a 2021-es zártkörű finanszírozási körben kapott értékelésnek. A tárgyalások folytatódnak, az ár az elkövetkező hetekben még emelkedhet vagy csökkenhet.

A Facebook 2012-ben, a Twitter 2013-ban, a Snap pedig 2017-ben lépett a tőzsdére, de az azóta eltelt években a közösségi médiaipar megváltozott, és a félretájékoztatás, a gyűlöletbeszéd és más hatások miatt kritikák keresztüzébe került. A cégek egy része irányt váltott; a Facebookot átkeresztelték Meta névre, a Twittert pedig Elon Musk vásárolta meg 2022-ben, és és X-re keresztelte át. A Reddit lépését is nagy várakozás előzi meg mert tavaly mindössze 108 vállalat lépett tőzsdére az Egyesült Államokban, ami nagyjából a negyedét jelenti a 2021-ben debütáltak számnak. A tavalyi év legnagyobb technológiai kibocsátásai közé tartozott az ARM, egy chiptervező és az Instacart, egy élelmiszer-kiszállító cég.

"Azért megyünk a tőzsdére, hogy előmozdítsuk küldetésünket és erősebb vállalattá váljunk" - mondta Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója. "Reméljük, hogy a tőzsdére lépés a közösségünk számára is jelentős előnyökkel jár majd. Felhasználóink mélyen magukénak érzik a Reddit-en létrehozott közösségeket". Huffman hozzátette, hogy a vállalat azt szeretné, ha "ez a tulajdonosi érzés valódi tulajdonlásban tükröződne - hogy a felhasználóink a tulajdonosaink legyenek", és hogy "a részvénytársasággá válás ezt lehetővé teszi". A Reddit közölte, hogy részvényeinek egy részét fenntartja a vállalat 75 000 legtermékenyebb felhasználója számára, ha azok meg kívánják vásárolni azokat.

A Redditnek hosszú és rögös volt az útja a tőzsdére. Az oldalt 2005-ben alapította a Virginiai Egyetem egyik kollégiumi szobájában Huffman és Alexis Ohanian, és egy anonim felhasználóknak szánt helyként indult, ahol a népszerű tévéműsoroktól kezdve a gitárokon és sminkeken át a mosógépekig mindent megvitathattak. Az oldal egyedülálló volt abban a tekintetben, hogy nagyrészt szűk, többnyire névtelen közösségekre összpontosított, amelyeket önkéntesek moderáltak, és saját maguk alkotta szabályok alapján irányították fórumaikat, vagy "subredditjeiket". Az oldal az "A.M.A.-król", más néven a "kérdezz tőlem bármit!" eseményekről vált ismertté, amelyeken olykor olyan közszereplők vettek részt, mint Barack Obama volt elnök, Bill Gates, a Microsoft vezetője vagy Nicolas Cage színész.

A vállalat az évek során több százmillió dolláros finanszírozást gyűjtött, többek között 250 millió dollárt és több mint 410 millió dollárt két finanszírozási körben 2021-ben. A befektetők között szerepel a Fidelity Investments, az Andreessen Horowitz, a Sequoia Capital és a Tencent Holdings. Jelenleg a legnagyobb részvényesek közé tartozik Sam Altman, a Reddit korábbi igazgatósági tagja és az OpenAI vezérigazgatója. Más korai közösségi hálózatokhoz hasonlóan a Reddit kezdetben elzárkózott a reklámoktól és a pénzkereséstől, ehelyett a közösségi ötletekből származó bevételi formákra összpontosított, például a felhasználók által generált e-kereskedelmi rendszerre és a felhasználók által egymásnak vásárolható díjakra.

A Reddit végül a témaközpontú közösségeire alapozva fogadta el a hirdetéseket. Az olyan márkák, mint például a Laneige, célzottan hirdettek a Makeup Addiction nevű fórumon, ahol a felhasználók kozmetikumokat és azok alkalmazását vitatják meg. Az oldal egy feltörekvő adatlicenc-üzletágat is kiépített a beszélgetések által termelt hatalmas adatállományára alapozva, amely egyre fontosabbá vált a mesterséges intelligencia iránti őrület közepette. A mesterséges intelligencia modelleket ilyen adatok tömkelegén képzik ki, hogy még hatékonyabbá válhassanak. A Reddit licencszerződést kötött a Google-lal, utóbbi a fórumposztokat használta fel a mesterséges intelligencia-rendszerek képzéséhez és felépítéséhez. "Arra számítunk, hogy adatelőnyünk és szellemi tulajdonunk továbbra is kulcsfontosságú elem lesz a jövőbeni MI-modellek képzésében" - mondta Huffman. A vállalatnak számos, nyilvánosságra nem hozott licencszerződése van adatainak felhasználására, és a következő három évben 203 millió dollár feletti bevételre számít ezekből a szerződésekből.

Az oldalnak megvoltak a maga nehézségei. Egyik ellentmondás a másik után érte a közösségek moderálásának elutasítása miatt a korai években, beleértve a félretájékoztatás terjesztésében játszott szerepét a 2013-as bostoni maratoni robbantás idején, valamint a rasszista és nőgyűlölő tartalmak befogadását néhány kisebb szubredditen. Tavaly a Reddit felhasználói lázadással nézett szembe, miután megváltoztatta néhány szabályát, és korlátozta a harmadik fél fejlesztőket abban, hogy az oldal tartalmát fizetés nélkül használják. A Reddit revideálta a moderálással kapcsolatos álláspontját, és az elmúlt években frissítette és szigorúbban érvényesítette irányelveit, így a marketingesek számára vonzóbbá vált a hirdetések elhelyezése az oldalon. A vállalat első évtizedében a vezetők váltakoztak, négy vezérigazgató állt az élén, mielőtt Huffman 2015-ben visszatért a webhely élére.

A Reddit figyelmeztette a potenciális befektetőket, hogy részvénytársaságként kihívásokkal és potenciális kockázatokkal kell szembenéznie, beleértve a nagy nyelvi modellek, az MI-rendszerek felemelkedését, amelyek potenciálisan aggregálhatják és szintetizálhatják az oldal tartalmát, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a Redditet anélkül nézzék, hogy meglátogatnák az oldalt vagy reklámokat látnának. A vállalatnak nehézségekbe ütközhet a márkák megnyerése is a Meta és a Google által uralt digitális hirdetési piacon. "A Redditnek ijesztő kihívással kell szembenéznie a hirdetési üzletágának bővítésében, tekintettel a platform képességei és a legerősebb szereplők közötti szakadékra" - mondta Eric Seufert független elemző, aki szorosan figyelemmel kíséri a közösségi médiavállalatok és a reklámozás helyzetét. A vállalat arra is figyelmeztetett, hogy a platform moderálása nagyban függ a közösségétől, és a jövőbeni lázadások vagy távozások árthatnak az oldalnak. "Sok lehetőségünk és sok tennivalónk van" - mondta Huffman.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások