Elon Musk beperelte az OpenAI-t és vezetőjét, Sam Altmant

Elon Musk beperelte az OpenAI-t és vezetőjét, Sam Altmant

2024. március 1. 12:31, Péntek
Elon Musk beperelte az OpenAI-t, annak társalapítóit, Sam Altmant és Greg Brockmant, valamint a hozzájuk kapcsolódó szervezeteket, azt állítva, hogy a ChatGPT készítői megszegték eredeti szerződéses megállapodásaikat, mivel a nonprofit szervezet alapító küldetése, az emberiség javát szolgáló mesterséges intelligencia fejlesztése helyett a profitra törekednek.

Musk 2015-ben társalapítója volt az OpenAI-nak, de 2018-ban kilépett az igazgatótanácsból. Most azt állítja, hogy Altman és Brockman 2015-ben azzal az ígérettel győzte meg őt, hogy segítsen megalapítani és finanszírozni egy startupot, hogy az egy olyan nonprofit szervezet lesz, ami a Google által jelentett fenyegetésre összpontosít. A perben az áll, hogy az OpenAI for-profit modellre váltott, amely a világ legértékesebb vállalatával, a Microsofttal közösen végzett MI-kutatásának kereskedelmi hasznosítására összpontosít. "A valóságban azonban az OpenAI a világ legnagyobb technológiai vállalatának zárt forráskódú de facto leányvállalatává alakult át. Új igazgatósága alatt nem csupán fejleszt, hanem ténylegesen továbbfejleszt egy általános MI-t, hogy maximalizálja a profitot a Microsoft számára, ahelyett, hogy az emberiség javát szolgálná" - teszi hozzá a kereset. "Ez az Alapító Megállapodás durva elárulása".

A pereskedés azt követően indult, hogy az elmúlt évben Musk nemtetszését fejezte ki az OpenAI prioritásainak eltolódása miatt. A jogi panasz szerint Musk 2016 és 2020 szeptembere között több mint 44 millió dollárt adományozott a nonprofit szervezetnek. Az első néhány évben Musk volt az OpenAI legnagyobb támogatója - teszi hozzá a kereset. Musknak részesedést ajánlottak az OpenAI for-profit üzletágában, de etikai aggályokra hivatkozva visszautasította azt - mondta korábban. A San Franciscó-i bíróságon benyújtott per középpontjában az OpenAI legújabb természetes nyelvi modellje, a GPT-4 áll, amely Musk szerint AGI - olyan mesterséges intelligencia, amelynek intelligenciája egyenrangú, ha nem magasabb, mint az emberé. Azt állítja, hogy az OpenAI és a Microsoft helytelenül licencelte a GPT-4-et annak ellenére, hogy megállapodtak abban, hogy az OpenAI AGI képességei nonprofit jellegűek maradnak és az emberiségnek lesznek szentelve.


Musk arra akarja kényszeríteni az OpenAI-t, hogy ragaszkodjon eredeti küldetéséhez, és tiltsa meg, hogy a nonprofit szervezet keretében kifejlesztett technológiákat az OpenAI vezetőinek vagy partnereinek, például a Microsoftnak a javára pénzzé tegye. A kereset azt is kéri a bíróságtól, hogy a GPT-4-hez hasonló MI-rendszerek és más, fejlesztés alatt álló fejlett modellek olyan mesterséges általános intelligenciának minősülnek, amely túlmutat a licencszerződéseken. Az OpenAI-t kényszerítő végzések mellett Musk számonkérést és a közhasznú kutatások finanszírozására szánt adományok esetleges visszafizetését is kéri, amennyiben a bíróság úgy találja, hogy az OpenAI jelenleg magánjellegű haszonszerzés céljából működik.

Tavaly Altmant kirúgta az OpenAI korábbi igazgatótanácsa, de ő néhány nappal és néhány lemondással később visszatért a céghez. "Altman úr kiválasztott magának egy olyan új igazgatótanácsot, amely nem rendelkezik olyan műszaki szakértelemmel, illetve jelentős háttérrel az MI irányításában, amivel az előző igazgatótanács eleve rendelkezett. D'Angelo technológiai vezérigazgató és vállalkozó az egyetlen olyan tagja az előző igazgatótanácsnak, aki Altman úr visszatérése után is ott maradt. Az új igazgatótanács olyan tagokból áll, akiknek több tapasztalatuk van a profitorientált vállalkozások vagy a politika területén, mint az MI etikájában és irányításában" - teszi hozzá a kereset.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások