Max Payne

Max Payne

2001. szeptember 20. 06:04, Csütörtök

Kiadó: GodGames
Fejlesztő: Remedy Entertainment

Rendszer Követelmények:
Minimum: PII 450, 96MB RAM, 16MB-os 3D gyorsító, Win9x/2000/ME
Hasonló játékok: Sin, Soldier of Fortune
Kategória: Akció


Hosszúhosszúhosszúhosszú hónapokat vártunk a Remedy/3DRealms legújabb üdvöskéjére. A különböző internetes és nyomtatott újságokban havonta érkeztek az új screenshotok, amik folyamatos nyálcsorgatásra késztették a játékos társadalmat, közülük is leginkább a lövöldözésrajongókat. Nos, a várakozásnak vége, pár héttel ezelőtt a boltok polcaira került a Max Payne, most pedig megvizsgáljuk, megérte-e a várakozás.

Klikk ide!     Klikk ide!

New York. Tél. Éjszaka van, a hó már napok óta szakadatlanul esik, a meteorológusok szerint az eddig leghidegebb tél szállt a városra. A fagyos hidegben csak a rendőrök, a legkeményebb bűnözők és a két csoport között őrlődő renegát zsaru, Max Payne van talpon. Feladata szerint egy olasz maffiózó bandába kellett beépülnie, hogy lebuktassa a Valkyre drog legnagyobb elosztóit a városban. Sajnos azonban a tervbe hiba csúszott. A banda háborúba keveredett a helyi orosz bűnözőkkel, és Max egyik kollégája is a tűzvonalba került. Alex halálát sajnos hősünkre kenik, és megkezdődik folyamatos menekülése a banditák és a rendőrök elől. Feladata, hogy a rendelkezésére álló éjszaka alatt kiderítse mi is folyik körülötte valójában, tisztára mossa a nevét és megbosszulja három évvel ezelőtt megölt feleségét és gyerekét, akit Valkyre függők mészároltak le.

Klikk ide!     Klikk ide!

A játék ezzel a három évvel ezelőtti eseménnyel kezdődik. Ha kihagyjuk a tréning pályát (igazából nem veszítünk semmit, csak ugribugri és némi lövöldözés) akkor egy rövid képregényes bevezető után, ami éppen azt tárgyalja, hogy főhősünk, mint újdonsült apa és boldog férj még a dohányzásról is leszokik a bébi miatt (példás cselekedet!), Max lakásában találjuk magunkat. A nézőpont a Tomb Raiderből ismert 3rd person. Ekkor bevallom kicsit megijedtem, ugyanis nem kifejezetten szeretem azt a stílust, de mint kiderült félelmem alaptalan volt: a Max Payne-ben a hangsúly a lövöldözésen és nem az ugrabugrán van (tudom, tudom a TR-ben is lehet lőni, de az azért nem ugyan az!). Kézben a Beretta, futás a gyerekszobába, majd a hálószobába. A junkie-k elintézése nem okozhat gondot, de sajnos elkéstünk, a családunkat kiirtották.

Klikk ide!     Klikk ide!

A képregényes bevezetők, felváltva a 3D-s motorral készült rövid intrókkal félelmetes hangulatot adnak a játéknak. Gondolom, lesznek olyanok, akiknek nem tetszik majd ez a megoldás, de szerintem telitalálat. A sötét hátterek és a digitalizált képekből készült panelek tökéletesen illeszkednek a játékhoz. Ehhez jön még a Max Payne legnagyobb és legmeglepőbb újítása a „Bullet Time”. Ez nem más, mint egy lassított felvétel mód. Ebben az esetben valamivel több időnk van célozni a rosszfiúk fejére, és ha ügyesek vagyunk a dupla Ingrammal még a limitált idő vége előtt lekaszabolhatjuk a fél bandát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások