Nagyméretű, lapos televíziók a képcsövek élességével

Nagyméretű, lapos televíziók a képcsövek élességével

2002. augusztus 28. 17:16, Szerda
A japán Sony Corp. kutatói kifejlesztettek egy chipsetet, amely drasztikus javulást hozhat a nagyméretű, folyadékkristályos- (LCD), illetve plazmatelevíziók képminőségében.

Az új Wega Engine chipset, amelyet a Sony hat új Wega televízióba fog beépíteni az ősz folyamán, a nagyméretű, lapos kijelzők képének élességét hivatott jelentősen javítani. A 30 hüvelykes képátlójú LCD, illetve 42 és 50 hüvelykes plazma televíziók kezdetben csak Japánban lesznek kaphatóak, később azonban várhatóan más országokban is megjelennek, közölte a társaság.

"Hogyan tudjuk elérni, hogy a nagyméretű, lapos televíziók képe ugyanolyan éles legyen, mint a katódsugárcsöves (CRT) társaiké? Az új Wega Engine az a megoldás, amely mindezt lehetővé teszi" - mondta Yoshinori Onoue, a Sony Home Network Co. elnökhelyettese.


Ami a nagyméretű, lapos televíziók piacát illeti, a Sony a szegmensben elsősorban a FED (Field Emission Display - Térkibocsátású kijelző), illetve OLED (Organic Light Emitting Diode - Szerves fénykibocsátó dióda) megoldásokat fejleszti, amely technológiák piaci megjelenésére a nagyméretű televíziókban azonban még várni kell.

- Mi a nagyteljesítményű, következő generációs kijelzők fejlesztésére koncentrálunk. Amíg azonban ezek az eszközök meg nem jelennek a piacon, mi is kínálunk nagyméretű LCD, illetve PDP (plazma) televíziókat, amelyek képminőségét egy speciális eljárással feljavítjuk - mondta Tsutomu Yamashita, a Sony Home Network elnöke.

A Wega Engine chipset két modulból áll: Egy központi modulból, amely három chipet, illetve egy, összesen két chipet tartalmazó vezérlőegységet foglal magába. A nagyméretű katódsugárcsöves (CRT - Cathode Ray Tube) monitorok csak ezt a modult fogják tartalmazni. Az LCD és PDP (Plasma Display Panel - Plazma kijelzőpanel) televíziók azonban egy külön kijelzővezérlő modult is kapnak.

A központi modul a televízió - kijelző felé irányított - képjelét a lehető legoptimálisabb állapotúra alakítja, ezáltal "a kijelző által elérhető legjobb képminőséget biztosítja" - mondta Onoue. A kijelzővezérlő modul feladata az LCD, illetőleg PDP kijelző optimális működésének biztosítása.

A Wega Engine chipeket mintegy 150 kutató fejlesztette ki másfél évig tartó megfeszített munkával, közölte a Sony.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások