Új professzionális digitális fényképezőgép a Canontól

Új professzionális digitális fényképezőgép a Canontól

2004. január 30. 15:38, Péntek
A Canon bemutatta legújabb professzionális digitális SLR fényképezőgépét, a kereskedelmi forgalomban várhatóan valamikor áprilisban megjelenő EOS-1D Mark II-t.

Az újdonság 15,5 x 15,7 x 7,8 centiméteres méretekkel és 1,2 kilogrammos tömeggel rendelkezik, vagyis e tekintetben nagy mértékben hasonlít elődjére, viszont egyéb specifikációi jelentősen módosultak. A 4499 dollárba, vagyis mintegy 960 ezer forintba kerülő fényképezőgép CMOS képérzékelője 8,2 megapixeles felbontással büszkélkedhet, ami pontosan kétszerese a Canon EOS-1D felbontásának. A gyártó azonban nem csak a felbontást, hanem a puffermemória méretét is a duplájára növelte, ennek köszönhetően a masina másodpercenként 8,5 darab 8 megapixeles fotót képes készíteni, JPEG módban maximum 40, RAW módban pedig 20 képkocka erejéig.


Említésre méltó, hogy a Canon az EOS-1D Mark II esetében egy alaposan továbbfejlesztett, DIGIC II típusjelzésű képfeldolgozó mikroprocesszort alkalmaz, ami a nagyfelbontású és ezzel párhuzamosan nagyméretű állományokat a korábbiaknál jóval gyorsabban képes kezelni. A gyártó képviselői elmondták, hogy a DIGIC II chipnek köszönhetően az EOS-1D Mark II képfeldolgozási sebessége kétszer nagyobb, mint az EOS-1D elődmodellé, és négyszer nagyobb, mint az EOS 10D, illetve EOS Digital Rebel típusoké.


A Canon állítása szerint az EOS-1D Mark II gyenge fényviszonyok mellett sokkal jobb minőségű, kevésbé zajos felvételeket készít, mint a korábbi Canon digitális fényképezőgépek. A továbbfejlesztett fehéregyensúly állítási megoldással rendelkező masina segítségével élettartama során több mint 200 ezer fotót lehet készíteni, ami ugyancsak komoly előrelépést jelent az elődökhöz képest. A készülék zársebessége 30 és 1/8000 másodperc között szabadon állítható. Az újgenerációs TFT (Thin Film Transistor) folyadékkristályos kijelző 2 colos képátlóval és 230 ezer képpontos felbontással rendelkezik. Összehasonlításképp, az EOS-1D LCD kijelzője 120 ezer pixeles felbontású. A kamera egyébként CompactFlash Type I, CompactFlash Type II és Secure Digital memóriakártyákra menti az elkészített fényképeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások