Terrorista lenne Irak domainnevének tulajdonosa?

Terrorista lenne Irak domainnevének tulajdonosa?

2004. július 11. 23:05, Vasárnap
Az amerikai hatóságok számítástechnikai alkatrészek illegális kereskedelmével vádolják Irak domainnevének tulajdonosát, aki négy testvérével együtt tíz évnél is hosszabb börtönbüntetést kaphat.

A vád szerint Bayan, Basman, Ghassan, Hazim és Ihsan Elashi Líbiában és Szíriában adták el az Egyesült Államokból kicsempészett számítógépeket és kapcsolatban állhattak Mousa Abu Marzukkal is, aki a Hamasz politikai szárnyának volt a vezetője. A palesztin származású Bayan 1977-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol tanulmányai után saját céget alapított, és megalkotta az első arab nyelven kommunikáló PC-t. Érdemei elismeréseként 1997-ben Irak domain nevének kizárólagos tulajdonosa lett.

Cége, az InfoCom - amelyben testvérei is fontos pozíciókat töltöttek be - 7 millió dolláros forgalmával jelentős telekommunikációs vállalattá nőtte ki magát. Számos közel-keleti domain név tulajdonosaként, valamint számos amerikai iszlám szervezet támogatásával Bayan politikai körökben is ismertté vált. Az InfoCom és a Szent Föld Alapítvány között létrejött megállapodás azonban hamarosan felkeltette az FBI gyanúját. Ghassan Elashi, az InfoCom értékesítési igazgatója a Szent Föld társalapítója, és egyben a kuratórium elnöke is volt. Bayan, az InfoCom elnöke pedig az alapítvány internetes oldalának karbantartásáért volt felelős.

Az FBI szerint Bayan és testvérei pénzmosásra használták az alapítványt, ezért 2002 decemberében terroristák támogatásának vádjával őrizetbe vették őket. A fivérek ugyanakkor ártatlanságukat hangoztatták, és arra hivatkoztak, hogy nem volt tudomásuk a leszállított számítógépek célállomásáról. Ügyvédeik szerint az Elashi fivéreket elsősorban származásuk és iszlám hitük miatt helyezték vád alá, mivel az ilyen esetekben általában pénzbírsággal, és nem börtönnel sújtják a bűnösöket.

Az ügynek mindenesetre jelentős politikai vonatkozása van, hiszen John Ashcroft főügyész és Robert Mueller FBI igazgató nyilatkozataikban többször is a szeptember 11-i terrortámadással hozták összefüggésbe a vádlottakat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások