Új Power 5 alapú szervereket mutatott be az IBM

Új Power 5 alapú szervereket mutatott be az IBM

2004. július 13. 23:13, Kedd
Az IBM ma bemutatotta új, POWER5 mikroprocesszorokra és Virtualization Engine technológiára épülő fejlett UNIX-rendszereit.

Ebben a szegmensben elsőként az új p5 szerverek teszik lehetővé processzoronként több virtuális szerver, más néven dinamikus logikai partíció kialakítását. A partíciók kevesebb, mint egy másodpercen belül átkonfigurálhatóak, így a rendszer rugalmasan igazítható az üzleti igények változásához. Ennek különösen azok a cégek vehetik hasznát, ahol eltérő időpontokban eltérő jellegű számítástechnikai kapacitásra tartanak igényt. Például egy pénzintézetnél nappal az ATM-es kivéteket kezelő hardver-infrastruktúra éjszakára úgy képes önműködően átkonfigurálni magát, hogy az ilyenkor lefutó zárási, naplózási műveleteket a leghatékonyabban szolgálja ki. Így az új eServer p5 rendszerek tulajdonosai a teljesítmény növekedése mellett informatikai költségeik csökkenésére, a rendszerkihasználtság javulására, valamint az IT-infrastruktúra felügyeletének egyszerűsödésére számíthatnak.


A p5 rendszerek több operációs rendszert (AIX5L 5.2, AIX5L 5.3, LINUX RedHat és Novell Suse, IBM i5/OS) is képesek párhuzamosan futtatni úgy, hogy egy processzor kapacitásának tizedrészét használják fel. Az eServer p5 520, 550 és 570 modellek 2-16 db POWER5 processzort tartalmaznak, és teljes körűen kompatibilisek a jelenlegi eServer pSeries szervergenerációval.

A vállalat három különböző modellváltozatban forgalmazza az elsők között bevezetett eServer p5 rendszereket a nagyvállalati és KKV-ügyfelek eltérő igényeinek kielégítésére. A rack-be szerelhető, illetve torony változatban kapható p5-520 két darab 1,65 GHz-es POWER5 mikroprocesszorral és maximum 32 GB memóriával ellátott belépőszintű rendszer. A szintén e két változatban kapható p5-550 legfeljebb négy 1,65 GHz-es processzort tartalmaz, 64 GB-ig bővíthető memóriával és a p520-hoz hasonlóan AIX5L vagy Linux operációs rendszert futtathat. A középkategóriás p5-570 maximum 16 db 1,9 GHz-es POWER5 mikroprocesszorral rendelhető, és az AIX5L illetve a Linux mellett az OS/400 új generációs változatát, az i5/OS-t is támogatja.


A POWER architektúra a POWER4 2001-es bevezetése óta tekintélyes piaci részesedésre tett szert - az IDC adatai szerint jelenleg ez az ágazat első számú 64 bites architektúrája. Az IDC 2004 első negyedévéről készült globális szerverpiaci jelentése szerint árbevételt tekintve immár két éve az IBM az ágazat leggyorsabban növekvő UNIX-szállítója, és az elmúlt 12 hónapban egyedül az IBM-nek sikerült a piacon növelnie UNIX-árbevételét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások