Tüskésedő alaplapok, változó számítástechnikai piac

Tüskésedő alaplapok, változó számítástechnikai piac

2004. július 26. 19:13, Hétfő
Több szempontból érdemes felkészülni az őszi informatikai szezonra. Nemcsak a gyártók vezetnek be a piacra számos, alapvető újítást, de több, ezidáig kőbe vésettnek tekintett szabvány is változik.

A legfontosabb változtatás talán az, hogy a legnagyobb chipgyártó, az Intel foglalatot váltott, emeli ki Francia Róbert, az egyik hazai disztribútor, az Expert Kft. szakembere. Az új processzorokon már csak érintkezők lesznek, a korábban jellemző lábak, illetve tüskék az alaplapokra kerülnek át. Ez a processzorok teljesítményére önmagában nem lesz hatással (sokan vitatják is a változtatás szükségességét), de mivel a jövőben a gyártó ezzel a szabvánnyal hozza ki új termékeit, így azoknak, akik szeretik a legújabb technológiát használni, és az Intel termékeit kedvelik, hamarosan alaplapot kell cserélniük.

Várhatóan általános lesz a memóriáknál a DDR2-es szabvány és az 533-as órajel, míg az AMD Athlon 64-es processzorainak ára radikálisan csökken. A cég - talán az Intel Celeron mintájára - Semprom néven kihozza az Athlon belépő szintű változatát. Ugyanakkor csökken majd a processzorok órajelének emelkedési üteme, mert a melegedés problémáját egyre nehezebb orvosolni a megfelelő zajszint és komfort mellett.

A DVD-írók tovább gyorsulnak (a CD-íróknak már nincs hova), és elérhető árkategóriába kerülnek a ma még high-end-nek számító 400 GByte-os merevlemezek. Az ősztől egyértelmű lesz a PCI Expressz VGA kártya térhódítása. A nagyobb sávszélességet biztosító szabvány az AGP kiváltására jön létre. Bár az új szabvánnyal készített grafikus kártyákat hivatalosan már mindkét nagy gyártó forgalmazza, tudható, hogy valódi PCI Express kártyája egyelőre csak az ATi-nak van. Az NVIDIA processzorral szerelt kártyáknak egy segédchip alakítja át AGP-s jeleit PCI Express kompatibilissé, tehát a cég egyelőre a régi kártyáit "húzta" feljebb. Őszre azonban minden bizonnyal az NVIDIA is kihozza majd valódi PCI kártyáit, és a verseny tovább folytatódik.

A műszaki fejlesztések mellett a piac sem marad mozdulatlan, teszi hozzá Balázs Attila, az Expert ügyvezetője. Mára egyértelműen látszik, hogy komoly hátrányt szenvednek el azok a vállalkozások, akik kimaradtak a Sulinet Express programból, hiszen az utóbbi időben ez gyakorolta a legnagyobb hatást a számítástechnikai piacra. A programot érintő változtatások tekintetében - mint emlékezetes, július elsejével kiszélesedett a kedvezményezettek köre, ugyanakkor változott a kedvezmény igénybevételének módja - megosztott a szakma. A várakozások inkább mégis pozitívnak mondhatók.

A szokásos nyári pangás után ősszel tehát megélénkül a kereslet, és a fentebb felsorolt technológiák bevezetése is hoz majd némi növekedést a felső kategóriás termékek körében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások