Egy új űrkorszak születése

Egy új űrkorszak születése

2004. október 11. 00:59, Hétfő


"Ez a kezdet vége" - mondta Gregg Maryniak, az X-díj Alapítvány vezérigazgatója nem sokkal azután, hogy a Brian Binnie által repült SpaceShipOne megnyerte a 10 millió dolláros díjat. Az Alapítvány ugyanis ezzel még nem zárta le ténykedését, hanem amint arról már korábban is szót ejtettünk, szeretnének megkezdeni egy évenként megrendezésre kerülő eseményt, az úgynevezett X-díj kupát. A sorozat 2006-ban veszi kezdetét, így az "űrnagydíjból" azok a csapatok is profitálhatnak, akik lecsúsztak a 10 millióról.

A helyszín Új-Mexikóban lesz, a Las Cruces város mellett fekvő Délnyugati Területi Űrkikötőben. A 10 napos rendezvényen a csapatok több kategóriában versenghetnek, mint a leggyorsabb repülés, a legnagyobb magasság, a legtöbb szállított utas, sőt még a közönség részéről a legtetszetősebbnek ítélt gép is kaphat díjat, mondta Peter Diamandis, az Alapítvány alapító elnöke. A kupa elsődleges törekvése azon hiedelem eloszlatása, mely szerint egy átlag ember élete során soha nem juthat el az űrbe.


Eközben az X-díj Alapítvány az űrturizmusban elért sikere után már más területek innovációinak beindításai felé kacsintgat. A World Technology Networkkel közösen olyan területek fejlődését kívánják elősegíteni, mint a gyógyászat, a szállítás, az energia és a nanotechnika. Az első WTN-X díj hat hónapon belül kerül kitűzésre.

Burt Rutan azonban már túl is jutott az ünneplés mámorán, ugyanis nem sokkal a SpaceShipOne földet érése után a főtervező máris bejelentette, hogy nem lesz ideje a tétlenkedésre. A tinta még alig száradt meg azon a szerződésen, amit szeptember 27-én hozott nyilvánosságra Sir Richard Branson és Paul Allen, akik cégeiken, a Virgin Groupon és a Mojave Aerospace Ventures-ön keresztül megvásárolták a Rutan által vezetett Scaled Composites technológiáját, hogy kifejleszthessék a világ első magán űrhajó flottáját. A szerződésen kívül egy szándéknyilatkozatot is aláírtak, mely szerint a technikát egy új, fizető utasokat szállító, két óra elmúltával már asztronautákat visszahozó űrhajó építésére használják.


"Azért támogattam anyagilag a SpaceShipOne fejlesztését, mert óriási lehetőséget láttam arra, hogy bebizonyítsam, az űrutazás egy nap elérhető távolságba kerül a magánemberek számára is" - nyilatkozott Allen. "A Virginnel kötött megállapodás a SpaceShipOne koncepció következő állomását jelenti, és valószínűleg még több hasonló megállapodás követi."

A Virgin létrehozta a Virgin Galactic nevű céget, amit Branson a világ első kereskedelmi űrturizmus szervező cégeként álmodott meg. A Virgin Galactic 2005-tel kezdődően szándékozik megnyitni a kaput az ügyfelek számára. A szükséges biztonsági és hivatali engedélyek megszerzése függvényében a cég 2007-től indítana repülőutakat. Branson tervei szerint egy öt gépből álló flottával kezdenek, melyek egyenként öt-öt utas szállítását teszik lehetővé. A flotta első gépe a VSS Enterprise lesz, első repülésén mind Rutan, mind Branson a fedélzeten fog tartózkodni.


Az X-díj győztes gép tervezője és szellemi atyja miután több tudományos kísérletekre vonatkozó ajánlatot visszautasított kijelentette, hogy űrrepülőjét csak az emberek vehetik igénybe, kísérletezésre nem adja. Rutan tehát látszólag teljes mértékben elkötelezte magát a Virgin mellett, pedig a tudósok - mivel az űrsikló repülések kiesése óta nem nyílik alkalmuk nulla vagy mikrogravitációs körülmények közötti kísérletek elvégzésére - nagy reményeket fűztek a szuborbitális géphez. Rutan és Allen azonban még az amerikai kormánynak is nemet mondott.

Rutan szeretné, ha gépe a kereskedelmi űr-utasszállítógépek új szériájának tesztplatformjaként szolgálna, és ha teljesítette a rá rótt feladatot végül a másik általa tervezett gép, a Repülési és Űr Múzeumban kiállított Voyager mellé kerülne, ami 1986-ban elsőként repülte körbe a Földet üzemanyag felvétel nélkül. "Azt akarom, hogy csapatom a lehető legjobb űrturista jármű kifejlesztésére koncentráljon, ne egy-egy kísérleti repülésre, ami után ki tudja mennyi ideig kell várnunk arra, hogy valaki megtegye a következő lépést" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások