Még kiaknázatlan az orosz mobilpiac

Még kiaknázatlan az orosz mobilpiac

2004. október 29. 14:22, Péntek
[E-kereskedelem] Az orosz népesség közel 60%-a még nem rendelkezik mobiltelefonnal, noha az orosz mobilpiac növekedésének üteme gyorsaság tekintetében második a világon.

Az országban uralkodó korrupció és bizonytalanság miatt Oroszország nem elsődleges célpont a külföldi tőke számára. Ennek ellenére néhány nyugati cég hatalmas lehetőséget lát az orosz mobilpiacban. Az ország nagy mobilszolgáltatói az ügyfelekért folyó harcot a vidéki lakosságra is ki kívánják terjeszteni, s ebben nagy valószínűséggel a nyugati befektetők pénze is segítségükre lesz. Az orosz piac növekedése igencsak szembetűnő: míg 1999-ben a népesség 1%-a rendelkezett mobiltelefonnal, addig 5 évvel később már Moszkva és Szentpétervár lakosainak 90%-a használt mobiltelefont - külföldi befektetések eredményeképp. Az orosz mobilszolgáltatók összesített árbevétele 2004. első felében 58%-kal volt magasabb az előző évihez képest, s ez év végére várhatóan eléri a 7.6 milliárd dollárt.

A mobiltelefonnal nem rendelkező lakosok között szép számmal akadnak olyanok is, akiknek nemhogy mobiltelefonjuk, "vonalas" készülékük sincsen, mivel lakóhelyükön nem biztosított a hagyományos távközlési szolgáltatás. A nyugati befektetők a vidék mellett a városokban bevezethető új szolgáltatásokban is látnak fantáziát - különösen az orosz távközlési szabályzók szélessávú törekvései miatt. Ha a várhatóan 2005-ben kezdődő aukció sikerrel jár, akár 2.4 megabit per sec sebességű kapcsolódási sebesség is elérhető lesz, utat nyitva a következő generációs, vezeték nélküli szélessávú hálózatoknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások