Rendőrségi razzia illegális DVD-kereskedők ellen Pécsett

Rendőrségi razzia illegális DVD-kereskedők ellen Pécsett

2004. november 8. 14:56, Hétfő
A Pécsi Rendőrfőkapitányság munkatársai az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) segítségével a tegnapi pécsi Nagyvásáron közös akciót tartottak, amelynek során 12 illegális DVD-kereskedőt vontak eljárás alá.

A Pécsi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya rendszeresen ellenőrzéseket tart a pécsi Vásártér területén. A rendőrségi akciók célja, hogy visszaszorítsák és eljárás alá vonják az illegális termékekkel kereskedőket. A vasárnapi pécsi Nagyvásáron tartott razzia során, 12 illegális DVD-kereskedő ellen indult büntetőeljárás. A pécsi Vásártéren és az ezt követő házkutatásokon körülbelül 700 darab - jellemzően filmalkotásokat tartalmazó - illegálisan másolt filmeket tartalmazó DVD-t és CD-t, 5 számítógépet és 5 illegálisan átalakított Playstation játékgépet foglaltak le. A rendőrség által lefoglalt, illegálisan másolt és terjesztett DVD-k mindegyike nagyon gyenge kép- és hangminőségű, mozivászonról rögzített filmeket is tartalmazott.


Az ASVA kutatórimának elnöke, Mihály György az esettel kapcsolatban kijelentette: "A kiváló digitális hangjellemzőket és képminőségét csak a legális forrásból származó DVD-videók garantálják. Így nemcsak arról van szó, hogy ezek az illegális DVD-kereskedők Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogokat sértettek meg, hanem a rossz minőségű DVD-kel a vásárlókat is megkárosították."

A tegnapi akción kívül a pécsi rendőrök eredményesen derítettek fel egy DVD-terjesztő hálózatot, akik internet- és újsághirdetés alapján filmeket, zenéket, játékprogramokat és szoftvereket árusítottak illegálisan. Ezen ügyből kifolyólag az egyik budapesti terjesztőt egy hónapra, míg a komlói terjesztőt 3 hónapra helyezték előzetes letartóztatásba. Az ügyben a nyomozás még jelenleg folyamatban van, de eddig is több ezer CD- illetve DVD-lemezt foglaltak le, melyek szakértői vizsgálata jelenleg is folyik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások