A Siemens eladja mobiltelefon-gyártó üzletágát?

A Siemens eladja mobiltelefon-gyártó üzletágát?

2004. december 13. 11:06, Hétfő
[euro.hu] Hírek szerint megszületett a döntés arról, hogy a Siemens - legalább részben - eladja veszteséges mobiltelefon-gyártó üzletágát.

Egyes hírforrások azt is tudni vélik, hogy a kínai Ningbo Bird gyártócég a vevő. A mobilok a legutóbbi üzleti évben 152 millió euró üzemi veszteséget okoztak a cégnek. A vállalatvezetés egyelőre cáfolja az eladásról szóló híreket, de bejelentette: nyitott arra, hogy minden kínálkozó opciót megvizsgáljon. A Siemens felügyelő bizottságában ülő szakszervezeti képviselő úgy véli, hogy a cégvezetés nem volt képes hosszú távú stratégiát felmutatni. "Az alkalmazottak már éppen elég áldozatot hoztak" - mondta az IG Metall képviselője.

A dolgozók nyáron elfogadták a béremeléssel nem kompenzált hosszabb munkaidőt, így most becsapva érzik magukat. Úgy látják, hogy többletmunkájukkal az "eladósorba került menyasszonyt kellett kistafírozni, és egyre nő a munkahelyük megszűnése miatt érzett aggodalmuk.

A német Siemens egy modelljét kénytelen volt visszahívni: az S65 szoftverhibás volt, a tavasszal piacra dobott "Xelibri" pedig nem aratott sikert, így beszüntették a gyártását. A cég összességében sokat veszített piaci részesedéséből a mobiltelefonok terén, és jelenleg a negyedik a világranglistán, amelyet a Nokia vezet, megelőzve a Samsungot és a Motorolát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások