Megjelent a magyar eredetű Zafi.D féreg

Megjelent a magyar eredetű Zafi.D féreg

2004. december 14. 13:05, Kedd
Terjedésnek indult az idei első karácsonyi féreg, a magyar erdetű Zafi féreg legújabb "D" változata.

A Magyarországon készült Zafi egy Windows e-mail féreg, amely e-mailben és fájlcserélő (Peer-to-Peer) hálózatokban terjed. Az ünnepek táján megsokasodnak a postaládákba érkező elektronikus üdvözlőlapok, amelyeket gyakran, ismeretlen feladó esetén is megnyitnak a felhasználók. Ezt kihasználva a vírusírók világszerte karácsonyi üdvözlőlapoknak álcázott elektronikus levelekben terjesztik a kártevőket.

A Zafi.D féreg egy "Merry Christmas!" tárgyú elektronikus levélben érkezik, a levél törzse a "DOME" feliratot és egy animált grafikát tartalmaz, amely két, illetlen dolgokat művelő smiley-t (sárga mosolyfigurát) ábrázol. A levélhez csatolt melléklet, például "Postcard.HTML.változó.ZIP" belsejében egy CMD kiterjesztésű fájl rejti a kártékony kódot. Ezeket ne nyissuk meg!

* .... .... *
 
:) Dome
 
______________________________________________________
http://2fkft.com/postcard.htm8411- Picture Size: 11 KB, Mail: +OK

"A Karácsony közeledtével minden évben megugrik a vírustámadások száma, erre idén is számítani kell. A vírusírók jellemzően kihasználják ezt az időszakot, mikor vélhetően kevesebb szakember,rendszergazda dolgozik, így az ünnepi időszakban a nem megfelelő felügyelettel ellátott rendszerek védettsége gyengül, a reakcióidő lassul. Nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy az elmúlt hónapok viszonylag eseménytelenek voltak a kártevők szempontjából, így a számítógép-felhasználók is kevésbé óvatosak" - nyilatkozta Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A férget jelen információink szerint az F-Prot keresőmagot tartalmazó termékek, pl. a korábbi kiadású F-Secure Anti-Virus programok, általános néven történő felismeréssel (heurisztikusan) máris detektálják. A Kaspersky Lab keresőmotorjain alapuló termékekhez (AVP és az újabb kiadású FSAV szoftverekez) már megkezdődött a sürgős frissítés kiadása, ez a Trend Micro antivírus szoftverrel kapcsolatban is hamarosan várható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások