Veszélyes a Microsoftra a Firefox terjedése

Veszélyes a Microsoftra a Firefox terjedése

2005. január 5. 15:51, Szerda
[Menedzsmentfórum] A felhasználók a biztonsági hibák miatt szavazzák le az Internet Explorert, lassan olyan sokan, hogy azt a redmondi cég büdzséje is megszenvedheti.

A Firefox szinte futótűzként terjed a számítógépeken. Az Investors Business Daily szerint eddig tizenötmillióan töltötték le az ingyenes webböngészőt. A piaci részesedése októberben 2,7 százalékos, novemberben, amikor az első hivatalos verziója megjelent, 3, december közepén pedig már 4,1 százalékos volt. Az elemzők szerint ha a növekedés ugyanilyen gyors ütemben folytatódik, akkor ez a szám elérheti akár a tíz százalékot is. Ezt a részesedési arányt a fejlesztők csak 2005 végére tűztek ki célként.

Az elemzők szerint az emberek elsősorban azért próbálják ki a Firefoxot, mert attól tartanak, hogy az Explorer biztonsági hibái miatt megfertőződik a gépük valamilyen vírussal, és miután felinstallálták, megkedvelik szolgáltatásait, és kitartanak mellette. Az Explorer biztonsági hibáiból adódó kockázatokra fél évvel ezelőtt az Egyesült Államok internetbiztonsággal foglalkozó hatóságai is felhívták a figyelmet.

A redmondi óriásnak az ingyenes konkurens termék terjedése elsősorban az Microsoft Network reklámbevételeiben okozhat érezhető anyagi veszteséget. Az Explorer beépített kereső- és hírszolgáltatásai ugyanis ehhez a weboldalhoz kötődnek, így ha a böngészőt kevesebben használják, csökken a portál látogatottsága és reklámértéke is. Közvetve és hosszabb távon az is kárt okozhat a Microsoftnak, hogy a Firefox miatt több figyelem irányul az ingyenes, nyílt forráskódú szoftverekre, így a Linux-rendszerekre, és ez serkentheti azok terjedését is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások