Veszélyben az Interplay? Csődbe ment a Titus

Veszélyben az Interplay? Csődbe ment a Titus

2005. január 7. 21:03, Péntek
Egy francia bíróság csődeljárást rendelt el a francia játékcéggel, a Titus-szal szemben, bár egyes források szerint a cég amerikai leányvállalatai tovább élhetnek.

A katasztrofális 2004-es év után ez év májusára végleg lehúzhatja a rolót a valaha méltán híres Interplay. A meaux-i kereskedelmi bíróság bejelentette az Interplay fejlesztő-kiadó cég anyavállalata, a Titus csődjét. A cégnek február 7-ig kell folyó ügyeit elintéznie, ezután kezdődik a végelszámolás. A ZDNet Franciaország forrásaira hivatkozva elmondható, hogy a bírák azért döntöttek úgy, hogy lejárt a a pénzügyi helyreállításra szánt próbaidő, mert a Titus képtelen lett volna már finanszírozni egy újabb játékot, illetve nem volt remény a pénzügyi újraélesztésre. A bírók a francia La Tribune napilapnak azt nyilatkozták, hogy a vállalat 33 millió eurós deficitet halmozott fel.

A csőd következtében a Titus mindössze 30 megmaradt alkalmazottja is elveszti állását egy hónapon belül. A cég vagyona értékesítésre kerül, amiből a hitelezőket próbálják meg kifizetni, majd francia leányvállalatainak ügyét (Sofra Jeux, GIE Titus Interactive, Avalon France) a jogorvoslati bíróság elé viszik. Mivel a csődeljárást a kerületi bíróságon mondták ki, ahol a Titus főhadiszállása van, ezért ez nem érinti a cég külföldi leányvállalatait. Ilyenek például a Cat Software, Digital Integration, Uco Games, a brit Avalon Interactive, a Titus Japan, Bluesky Software, Titus USA és természetesen a legnagyobb, az Interplay.

A Titus csődje sokak véleménye szerint megrengeti a játékipart. Ugyan látható nehézségei voltak a cégnek, de az 1985 óta működő játékfejlesztő kiesése a piacról előjel lehet a többi gyengélkedő vállalat számára is. A Vivendi és az Ubisoft egyesülésével a játékpiac nagyrészét két cégcsoport fedi le, az előbb említett konszern, illetve az EA Games. Végül pedig emlékezzünk meg a Titus 20 éves történetének néhány darabjáról:

1985: Erebus
1986: Mad Dog
1991: Prehistorik
1992: Prehistorik II, Titus the Fox
1993: Blues Brothers
1994: Prince of Persia II
1997: Carmageddon
1999: F18 Super Hornet
2001: Worms World Party

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások