Minden tizenkettedik orosz internetezik

Minden tizenkettedik orosz internetezik

2005. január 17. 02:08, Hétfő
[ITTK Infinit] Évet értékelt az orosz informatikai tárca. Egyes adatok bíztatóak, de tennivaló is bőven akad még.

Leonyid Rejman orosz információtechnológiai és távközlési miniszter sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta az IKT-szektorra vonatkozó 2004- es előzetes adatokat. Az információs és kommunikációs ágazat bevétele a 2004- es esztendőben 770 milliárd rubel volt. A belföldi befektetések értéke elérte a 4,1 milliárd amerikai dollárt, míg a külföldi invesztíciók az 1,1 milliárd dollárt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 18,5 millióan interneteznek az országban, azaz minden tizenkettedik orosz használja a világhálót. Szintén nem túl kedvezőek a személyi számítógépek penetrációjára vonatkozó adatok: 15 millió PC-t használnak országszerte; 100 emberre mindössze 10,4 számítógép jut. Itt hozzá kell tenni, hogy a szoftverágazat és a szolgáltatások piacának növekedési üteme sokkal nagyobb, mint a hardverpiacé.

Ennél sokkal biztatóbbak a mobiltelefónia 2004-es statisztikái: itt már 48,5 előfizetés jut 100 lakosra, az orosz mobilosok száma eléri a 70 milliót. A növekedés pedig a korábbiakkal ellentétben nem Moszkvához vagy Szentpétervárhoz köthető, a hangsúly átkerült a vidéki településekre. A mobilkapcsolatok száma egyébként 1,8-szor nagyobb, mint a vezetékes előfizetéseké. Ezzel kapcsolatban hangzott el a legkedvezőtlenebb adat is: még mindig 46 000 olyan település van Oroszországban, ahol nincs kiépítve távközlési hálózat.

Érthető, hogy a szaktárca illetékesei ezek után sokat várnak az elmúlt évben megalkotott és életbe lépett törvényektől, valamint a nemrég elkészült stratégiától. 2004. január 1-je óta van érvényben az új távközlési törvény, amelynek a minisztérium komoly szerepet tulajdonít az IKT-piac fejlődésében. A jogszabály kimondja, hogy minden orosz állampolgár számára egyenlő feltételeket kell biztosítani az információs-kommunikációs szolgáltatások igénybevételéhez; és ennek első számú feltétele a nemzeti távközlési infrastruktúra gyorsuló ütemű fejlesztése.

Szintén a tavalyi évben fogadták el az "Az információs technológiák az állami szervek tevékenységében történő használatára vonatkozó koncepció 2010-ig" c. stratégiai dokumentumot. Tervezet szintjén pedig elkészült "Az információs technológiai piac fejlesztésének koncepciója az Orosz Föderációban" elnevezésű dokumentum is, amelynek sikeres végrehajtása esetén 2010-re 4 milliárd dollár méretű IT-piac jöhetne létre az országban (ez a 2003-as adatokhoz képest ötszörös növekedés lenne); valamint a "Regionális informatizáció koncepciója 2010-ig" c. stratégiai dokumentum.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások