25 DVD tartalma egy bélyegen

25 DVD tartalma egy bélyegen

2005. március 16. 16:43, Szerda
A hagyományos mágneses vagy elektromos adattárolási módszerek helyett a Millipede technológia két mikrométer hosszúságú apró szilíciumtűk segítségével tárolja a kívánt információt polimer felületen.

A hannoveri CeBit kiállításon élőben is bemutatkozott az IBM vadonatúj adattárolási technológiája, amely segítségével négyzethüvelykenként több mint száz terabites adatsűrűséget lehet elérni. Az eljárás segítségével egy bélyeg méretű polimerfilmre akár 25 DVD tartalma is felírható. A hagyományos mágneses vagy elektromos adattárolási módszerek helyett a Millipede (azaz ezerlábú) technológia két mikrométer hosszúságú apró szilíciumtűk segítségével tárolja a kívánt információt polimer felületen. A mikroszkopikus méretű v-alakú karok végén található tűk a műanyag felületén létrehozott lyukak formájában tárolják a biteket.


A Millipede módszert az IBM a lyukkártyák nanotech változatának tartja. A lyukkártyától azonban abban is különbözik az új eljárás, hogy nem csupán adatok rögzítésére, hanem azok törlésére és újraírására is alkalmas. Az adatok rögzítése a tű hegyének felmelegítésével történik, majd a műanyag felületen így keletkezett lyuk később a fel nem melegített tűvel olvasható lesz. Minthogy a lyukak létrehozásakor a polimer nem párolog el, az anyag megolvasztásával ismét visszaállítható a lyukasztás előtti állapot, azaz a tárolt információ törölhető.


A CeBiten bemutatott eszköznek több mint 4 ezer apró szilíciumtűje volt, amelyek egy 64x64 milliméter méretű polimerfelületre írtak, illetve arról olvastak. A vásár átogatói egy mikroszkóp alatt tekinhették meg, hogyan mozog a tűk ezrei alatt a polimer film. Az IBM szerint a megoldás kitűnően alkalmazható mobil eszközökben, mint amilyenek a digitális kamerák, a mobiltelefonok, vagy akár a hordozható zenelejátszók. A technológia azonban még mindig kutatási fázisban és és legalább két évig nem is várható a kereskedelmi megjelenése - közölte az IBM.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások