Diákokat csaptak ki blogok miatt Franciaországban

Diákokat csaptak ki blogok miatt Franciaországban

2005. március 25. 00:43, Péntek
Egyre nő a feszültség a tanárok és a tanulók között Franciaországban. A diákok internetes naplóin (webblog) található, a tanárokat sértő megjegyzések miatt március eleje óta összesen kilenc tanulót rúgtak ki a francia iskolákból.

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart új divat néhány hónapja dívik Franciaországban. Egyes diákok ugyanis már nem csak az osztálykirándulásaikról és a privát élményeikről szóló bejegyzéseket írnak a webblogjaikba, hanem a tanáraiknak szóló sértéseket is. A sértések között a legfinomabbak a "betoji" és a "szerencsés idióta" voltak. Az egyik tanárnőről azt írta az egyik diákja, hogy "szívesen hagyja megtapogatni a fenekét", míg egy másik tanárról az a nem éppen hízelgő mondat látott napvilágot, hogy "ő egy két lábon járó szemeteskosár, aki ráadásul állandóan alkoholtól bűzlik".


Benoit Sillard
Az esetek rövid időn belül akkora port vertek fel, hogy a francia oktatási minisztérium is kénytelen volt foglalkozni velük. Mint azt a minisztérium internetes ügyekért felelős megbízottja, Benoit Sillard elmondta, nem áll szándékukban a blogokat betiltani, ám az iskolásoknak be kell tartaniuk az írott és íratlan társadalmi és viselkedési szabályokat. A hivatalnok szerint sajnálatos tény, hogy egyes esetekben a vita olyannyira elfajult, hogy az végül a nebulóknak az adott iskolákból való kicsapásához vezetett. Véleménye szerint az ügyek 99 százalékában a felmerülő problémákat a tanárok és a diákok egyszerűen megbeszélhetnék egymással.

A minisztérium felmérései szerint a diákok fele olvasott már internetes naplót, illetve maga is üzemeltet egyet. A hivatal internetes chartája azonban kimondja, hogy tilos személyeket érintő sértéseket vagy fotókat az érintettek beleegyezése nélkül a blogokban nyilvánosságra hozni. Sillard úgy véli, a francia oktatási intézmények és a minisztérium megpróbálnak haladni a korral, ám azt a diákoknak is tudomásul kell venniük, hogy az internetnek is meg kell, hogy legyenek a maga betartandó kulturális szabályai.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások