A Sun a Java gyorsításán dolgozik

A Sun a Java gyorsításán dolgozik

2005. március 26. 15:01, Szombat
A Sun Microsystems külön projektet indított a Java alkalmazások memóriakezelésének, valamint a több alkalmazás egyidejű futtatásakor fellépő sebességbeli problémák javítására.

A Multi-Tasking Virtual Machine (MVM) prototípusát a Sun barcelonai laboratóriumában fejlesztik, és a vállalat honlapjának tanúsága szerint az új futtatókörnyezet elsődleges feladata a több Java alkalmazás futtatása körüli gondok enyhítése. A szakemberek szerint az MVM - amely a Java HotSpot Virtual Machine, valamint annak kliens fordítóján alapul - a több alkalmazás egyidejű futtatása révén növeli a Java skálázhatóságát, és csökkentheti a memóriaigényt. Példa erre Matthew Schmidt kijelentése, aki Java fejlesztőként a JavaLobby felhasználói közösség alelnöki posztját tölti be.

"Úgy vélem, az MVM megoldást nyújthat a Java egyik legnagyobb problémájára, amit a különösen nagy memóriaigény jelent több alkalmazás egyidejű futtatásánál" - jelentette ki Schmidt, összegezve az új fejlesztéssel kapcsolatos elvárásokat. Elmondása szerint a Java alkalmazások méretükhöz képest sok memóriát foglalnak le, és a probléma több alkalmazás egyidejű futtatásának esetében jóval nagyobb kellemetlenséget jelent.

A Sun fejlesztőcsapata időközben nyilvánosságra hozta a legfontosabb újítások egyikét. Ezek szerint az MVM lehetővé tenné, hogy a különböző Java alkalmazások egy virtuális gépen belül fussanak le - jelenleg ugyanis minden egyes alkalmazás saját virtuális gépet (Java Virtual Machine, JVM) igényel a futtatáshoz. "Az MVM egy operációs rendszerhez hasonlóan működik: egyidejűleg több alkalmazást is elindíthatunk, amelyek megosztoznak az erőforrásokon" - jelentette ki Schmidt.

Az új fejlesztés nagyobb skálázhatóság és kedvezőbb sebesség érdekében a J2EE 1.3.1-es verziójához igazodik - a Java 2 Platform Standard Edition egyes vélemények szerint nem lenne a legjobb választás, a vállalat azonban még nem hozta meg a végső döntést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások