Elkészült a Windows Server 2003 első javítócsomagja

Elkészült a Windows Server 2003 első javítócsomagja

2005. március 31. 14:23, Csütörtök
A Microsoft bejelentette, hogy lezárult a Windows Server 2003 operációs rendszer első nagyobb javítócsomagjának tesztelése, és a csomag ingyenesen letölthető a vállalat internetes oldaláról.

A Microsoft szóvivőjének elmondása szerint a Windows Server 2003 SP1 nagyban hasonlít a Windows XP második javítócsomagjára, és szintén a biztonság növelésére helyezi a hangsúlyt. A szoftvercsomag számos fontosabb biztonsági javítással és továbbfejlesztett beépített tűzfallal járul hozzá a biztonság növeléséhez, és új biztonsági varázslót is kínál, amelynek segítségével automatizálhatjuk a szerver lezárásának folyamatát.

"Ez az egyetlen eszköz munkaórák ezreit spórolja meg" - jelentette ki Jeff Price, a Windows Server marketingigazgatója. Elmondása szerint legalább ugyanilyen fontos egy másik újítás, amely lezárja a frissen telepített szerver számos portját, egészen addig, míg az operációs rendszer frissítése be nem fejeződik. Az igazgató nyilatkozatában arra buzdította a vásárlókat és a vállalatokat, hogy minél előbb töltsék le és telepítsék a javítócsomagot, mivel ez nagy segítséget nyújt a mindennapi munkában.

"Ez a szoftver valóban megkönnyíti a munkát, és nagymértékben emeli az operációs rendszer biztonsági szintjét. A mostani csomag kétségkívül a legösszetettebb biztonsági javítás, amit Windows Server javítócsomag formájában valaha is kiadtunk" - jelentette ki Price.

"A Windows Server 2003 SP 1 fejlesztésekor csapatunk sok időt fordított arra, hogy megszüntesse a biztonsági problémák alapvető okait, és ne csupán tüneti kezelést nyújtson. Ez a szervizcsomag nagy jelentőséggel bír, és a biztonsági visszaélések széles körét igyekszik megakadályozni" - jelentette ki Bob Muglia, a Microsoft Windows Server divíziójáért felelős alelnöke. "A Service Pack 1 kulcsfontosságú eleme átfogó biztonsági stratégiánknak. Arra bíztatom valamennyi Windows Server 2003 ügyfelünket, hogy telepítse a javítócsomagot."

Az SP1 csomag kiemelten fontos új elemei:
  • Security Configuration Wizard (Biztonsági Beállítások Varázsló) - Használatával csökkenthetők a biztonsági beállítások hiányosságai. Az eszköz először információt gyűjt az adott kiszolgáló szerepkörével kapcsolatban, majd automatikusan letiltja az összes szolgáltatást és portot, amelyekre nincsen szükség ezen szerepkörök ellátásához és ezáltal csökkenti a támadási felületet.
  • Windows Firewall (Tűzfal) - Az új tűzfal telepítésével növelhető a biztonság, hiszen a Csoportházirend (Group Policy) funkció használatával az egész hálózatot ellenőrzés alatt lehet tartani. A Windows XP Service Pack 2-ben is megtalálható Windows Firewall a hálózatának valamennyi ügyfél és kiszolgáló számítógépe köré szoftveres tűzfalat húz.
  • Post-Setup Security Updates (PSSU) (Telepítés Utáni Biztonsági Frissítések) - A kiszolgálók a telepítésük és a legújabb biztonsági frissítések alkalmazása közötti időben sebezhetővé válhatnak. Ennek kiküszöbölésére a csomag a telepítést követően a kiszolgáló valamennyi bejövő kapcsolatát letiltja mindaddig, amíg a Windows Update nem alkalmazza a legújabb biztonsági frissítéseket a frissen telepített operációs rendszeren.

    A Service Pack 1 további szolgáltatásai még erőteljesebb védelmet biztosítanak a felhasználóknak: köztük található az Internet Information Services (IIS) 6.0 Metabase Auditing, amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy a tár megsérülése esetén azonosíthassák a potenciálisan rosszindulatú felhasználókat. A szolgáltatások erősebb alapértelmezett beállításai és a jogosultságok korlátozása hozzájárulnak az alkalmazások minimális biztonsági szintjének létrehozásához, a Network Access Quarantine Control (Hálózati Hozzáférés Karanténjának Vezérlése) összetevők hozzáadása pedig megkönnyíti az elavult virtuális magánhálózati (virtual private networking - VPN) eszközök elkülönítését.

    A vállalat belső teszteredményei szerint a csomag telepítését követően a terhelés függvényében a teljesítmény és megbízhatóság akár 50 százalékkal is növekedhet. "Az IDC Research kimutatása szerint az ügyfelek egy termék kibocsátását követően mindig nagy várakozással tekintenek annak első szervizcsomagja elé" - mondta Al Gillen, az IDC rendszerszoftverekért felelős kutatási igazgatója. "A Windows Server 2003 SP1 csomag esetében a Microsoft nem pusztán frissítések szokásos gyűjteményét kínálja, hanem számos olyan eszközt, amelyek elősegítik a biztonságosabb hálózati konfigurációt, és lehetővé teszik a legfrissebb biztonsági frissítések leegyszerűsített kezelését."

    A Windows Server 2003 SP1 azonban egy másik szempontból is mérföldkőnek számít a Microsoft történetében. A most megjelent javítócsomag - ugyanúgy, mint a Windows XP esetében a második javítócsomag - ugyanis bizonyos szempontból az alapját képezi a Windows Server 2003 azon változatának, amely támogatja majd az Intel és az AMD 64 bites processzorait.

    A Windows Server 2003 SP1 és a Small Business Server 2003 SP1 nemzetközi megjelenésének keretén belül a Microsoft a következő két hónap során 18 nyelvre honosítja a szoftvert. Mindezzel egy időben megkezdődött a Windows Server 2003 x64 Edition és a Windows XP Professional x64 Edition gyártása is, amelyek különböző partnereken keresztül késő áprilisban válnak elérhetővé. A vállalat állítása szerint az SP1 emellett a Longhorn felé vezető út első állomása, és a következő generációs asztali operációs rendszer jelentős része ezen a kódon alapul.

    Microsoft Windows Server 2003 Service Pack 1 (32 bites), mérete 337 MB

    Kapcsolódó linkek

  • Listázás a fórumban 
    Adatvédelmi beállítások