Intelligens olvasókamera vakoknak

Intelligens olvasókamera vakoknak

2005. április 1. 12:22, Péntek
A gyengén látók és a vakok számára nyújt új lehetőségeket egy berlini kutatók által kifejlesztett készülék, melynél a szakemberek ötvöztek egy miniszámítógépet és egy nagy felbontású kamerát.

Az olvasókamerának nevezett eszköz segítségével a vakok a jövőben akár már útközben is képesek lesznek arra, hogy maguk olvassanak el szövegeket, legyen szó egy kirakatban lévő termékekről és azok áráról, vagy egy újságcikkről. A berlini Max Planck Társaság Fritz-Haber Intézetének kutatói jelenleg már azon dolgoznak, hogy a hardvereszközöket annyira lekicsinyítsék, hogy az elférjen egy fejhallgatóval kiegészített szemüvegben. Minderről a Partnerek az Innovációért nevű kezdeményezés képviselői számoltak be a német fővárosban.


Az új készülék segítségével újságokat, könyveket és más szöveges anyagokat lehet szkennelni, majd az adott szöveget a vak személy által beszélt nyelvre lefordítja a miniszámítógép, végül a rendszer felolvassa azt. Az új technikának köszönhetően a szakemberek szerint jelentősen könnyebbé válhat majd a fény világától elzárt emberek mindennapi élete. A vakokkal végzett "éles" tesztek még hátra vannak, azonban a berlini kutatók ennek ellenére optimisták.

Mint azt Paul Rojas, a Berlini Szabadegyetem Matematikai és Informatikai Tanszékének munkatársa elmondta: a legnagyobb problémát kétségtelenül az jelentette, hogy a kamera által felismerendő szöveget vagy objektumot nem mindig lehet egyetlen képre rögzíteni. Az emberi szem például egy újságoldalt nem egy pillantással lát meg, hanem ide-oda "ugrál" és így áll össze az ember számára a teljes újságoldal. A kamerával végzett legkisebb mozgások (például a fej elfordítása stb.) miatt azonban lehetetlen egyetlen képen rögzíteni az adott szöveget. A kutatók így módosították az alkalmazott szoftvert, így az képes a részképekből egyetlen egész felvételt összeállítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások