IT terén is piacvezető lesz Ázsia

IT terén is piacvezető lesz Ázsia

2005. április 12. 01:38, Kedd
Wen Jiabao kínai miniszterelnök négynapos látogatást tett Indiában. A politikus szerint a két ország összefog, akkor az IT-iparban akár piacvezetők is lehetnek a XXI. században.

Bizakodó a közös kínai-indiai IT fejlesztésekkel kapcsolatban a kínai miniszterelnök. A négynapos látogatás célja elsősorban a két ázsiai állam közötti gazdasági kapcsolatok kiépítése, illetve a meglévő együttműködés felgyorsítása, kibővítése. Wen Jiabao e célból számos kétoldalú egyezményt írt alá indiai tárgyalópartnereivel. A kínai miniszterelnök meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy amennyiben a világ két legnépesebb országa összefog az információ-technológia területén, akkor hamarosan az IT-szektornak előbb meghatározó szereplőivé, majd piacvezetőivé válhatnak.

India szoftverfejlesztési és Kína hardvertervezési és -gyártási képességei, kapacitásai és tapasztalataik segítségével a két ország az eddiginél is nagyobb mértékben növelhetné a gazdasági növekedését. Kína annyira komolyan gondolja a javaslatát, hogy pekingi vezetők megerősítették: amennyiben India igent mond az együttműködésre, úgy Kína eltekintene az 1962-es háborúval kapcsolatos határproblémák felemlegetésétől. India jelezte, hogy ilyen engedményre szintén hajlandó.

A négynapos látogatás hétfőn ért véget Új-Delhiben, amikor is Wen Jiabao találkozott A. P. J. Abdul Kalam indiai elnökkel, Manmohan Singh miniszterelnökkel és Natwar Singh külügyminiszterrel. Wen Jiabao Indiát megelőzően ellátogatott Pakisztánba, Bangladesbe és Sri Lankára is. A kínai politikust útjára számos üzletember elkísérte, akik többek között felkeresték a Tata Consultancy nevű indiai szoftverfejlesztő cég székhelyét is a dél-indiai high-tech metropoliszként emlegetett Bangalore-ban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások