A Debiant választotta München

A Debiant választotta München

2005. április 15. 03:08, Péntek
A bajor főváros vezetése által kiírt LiMux-pályázatot a helyi Softcon és az arnsbergi Gonicus szoftverházak és az általuk kínált Debian disztribúció nyerték.

A városvezetés döntésének értelmében összesen 14 000 müncheni számítógépre kerül Debian, a két vállalat szakemberei pedig segítenek fognak a szoftverek telepítésében, konfigurálásában és a számítógépek karbantartásában. Mint azt Ludwig Brünning, a Softcon részlegvezetője elmondta: tisztában vannak azzal, hogy nem ők voltak a pályázat esélyesei és azzal is, hogy némileg meglepetésre nyerték el a megbízást. Azonban azon lesznek, hogy az átállás a müncheni hivatalokban dolgozók számára minél zökkenőmentesebb legyen.

Peter Hoffmann, a müncheni LiMux-projekt vezetője szerint az, hogy mekkora érdeklődés volt a pályázat iránt, hány cég jelentkezett rá, milyen komoly verseny volt a pályázat megnyeréséért, mind-mind azt mutatja, hogy a Linux ma már nem csak kuriózum, hanem versenyképes alternatíva az operációs rendszerek piacán. Végül azért döntöttek a Debian mellett, mert árban és szolgáltatásokban ez tűnt a legkedvezőbbnek. A projektvezető elmondta azt is, hogy az átállás a tervek szerint még az idei év vége előtt meg fog kezdődni. Mindenekelőtt a legfontosabb feladat az lesz, hogy a Debiant a müncheni igényeknek megfelelően némileg módosítsák, illetve hogy a számítógépeket is felkészítsék a disztribúcióra.

A szakemberek szerint biztosan lesznek még kisebb-nagyobb problémák, ám bizakodóak. Végülis München mellett több város és intézmény, így például Bécs, a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal és a Migrációs Hivatal is a Linux mellett döntött és a példák azt bizonyítják, hogy igenis lehet Linux alapokon megbízható, olcsó számítógépes rendszereket üzemeltetni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások