Lezárult az ESS ellen indult per

Lezárult az ESS ellen indult per

2005. április 15. 13:01, Péntek
Peren kívüli megegyezéssel ért véget a Hollywood által az ESS Technology ellen indított per, amelyet a DVD-lemezek másolását lehetővé tévő chipek miatt kezdeményeztek a nagyobb filmstúdiók.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség korábban azzal vádolta meg a multimédiás chipek gyártására specializálódott vállalatot, hogy a megfelelő licenc hiánya ellenére olyan termékeket adott el, amelyek megkönnyítették a DVD-lemezek dekódolását. A filmstúdiók által kezdeményezett per végül oda vezetett, hogy az ügyben eljáró kaliforniai bíró megtiltotta a chipek értékesítését a licenccel szintén nem rendelkező vállalatok felé.

Az ESS most megjelent nyilatkozata szerint a peren kívül folytatott tárgyalások barátságos légkörben folytak le, és a vállalat vezetése magáévá tette a filmstúdiók álláspontját. "Az ESS teljes mértékben támogatja az intellektuális tulajdon védelmére irányuló jogos erőfeszítéseket, és jelentős szerepet kíván betölteni a szerzői joggal korlátozott tartalmak védelmére irányuló eljárások kidolgozásában. Nagy várakozással nézünk elébe a stúdiókkal folytatott közös munkának, amely a következő generációs védelmi technológiák kidolgozására irányul" - jelentette ki Robert Blair, az ESS vezérigazgatója a vállalat közleményében.

Az ESS ellen indított per a Mozgókép Szövetség által kezdeményezett persorozat szerves része volt, amely a hivatalos indoklás szerint a kalózkodást elősegítő, az illegális másolatok terjesztését megkönnyítő vállalatok ellen indult. A stratégia részeként indult egyik legellentmondásosabb per a Kaleidescape ellen irányult, amely szolgáltatásában többek között azt is lehetővé tette, hogy a felhasználók fejenként legfeljebb 500 DVD-t feltöltsenek egy központi szerverre, amelyeket a világhálón keresztül bárhonnan megtekinthettek. A vállalat állítása szerint már korábban megkapták az ehhez szükséges engedélyeket, de technológiát licenszelő DVD Copy Control Association kijelentette, hogy az eljárást a tartalmak védelmére fejlesztették ki, ezért beperelték a céget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások