Vezeték nélküli hozzáférés az Északi-sarkon

Vezeték nélküli hozzáférés az Északi-sarkon

2005. április 15. 20:34, Péntek
A világ legnagyobb processzorgyártójaként számon tartott Intel úgy döntött, hogy WiFi vezeték nélküli hálózati csatlakozási pontot, úgynevezett hotspotot létesít a világ egyik időjárási szempontból legszélsőségesebb pontán, az Északi-sarkon.

A legkorszerűbb technika napjainkban már eljut a világ legtávolabbi, legeldugottabb szegletébe is. A vállalatot állítólag nem csak marketingszempontok vezették, hanem közlésük szerint nem akarták a világ egyik legmostohább és leghidegebb időjárási körülményei között dolgozó kutatóit gyors adatátviteli technika nélkül hagyni. Ahogy az előzetesen várható volt, ez a terv igazán embert próbáló feladatnak bizonyult a cégóriás szakemberei számára.


Az Északi-sarkon, ahol a kutatók többnyire időjárási és klímakutatásokat végeznek, a nagy hideg és a mostoha időjárási körülmények nem igazán kedveznek a kényes számítógépek és más számítástechnikai készülékek üzemeltetésének. Ugyan a nagy meleg sem tesz jót az alkatrészeknek, ám a szakemberek munkasátraiban uralkodó mínusz 30 fokos vagy gyakran még hidegebb állandó hőmérséklet miatt jóval több pára csapódik le a számítógépek belsejében, mint amennyit az alkatrészek el tudnak viselni.

Az Intel oroszországi munkatársai azonban megbirkóztak a mostoha körülmények jelentette nehézségekkel és sikeresen felállították az Északi-sarkon a kutatók számára állandó kapcsolatot biztosító WiFi-hotspotot. Bebizonyosodott tehát, hogy a 802.11b/g szabványú WiFi-technika használható akár az Északi-sarkkörön túl is. Ugyan a kapcsolat csak ideig-óráig élt, és a társaság oroszországi munkatársai által magukkal vitt négy laptopból csak egy maradt a kutatóállomáson, a szakemberek mégis bizakodóak. Az Intelnél pedig már most egy állandó vezeték nélküli kapcsolat felállítását tervezik az Északi-sarkon dolgozó kutatók és a világ többi része között.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások