A Napster másolás­védelmét is kijátssza a PyMusique

A Napster másolás­védelmét is kijátssza a PyMusique

2005. április 18. 00:26, Hétfő
A Jon Lech Johansen és csapata által kifejlesztett szoftver ezúttal az Apple szakemberei a Napster munkatársait sem fogja nyugodtan aludni hagyni.

Mint ismeretes, a korábban DVD-hackerként hírnevet szerzett norvég fiatalember nemrég ismét hallatott magáról, és néhány segítőjével együtt megalkotta a PyMusique nevű szoftvert. Az alkalmazás segítségével kijátszhatóvá vált az Apple iTunes online zenebolt-hálózata által eladásra, illetve letöltésre kínált zeneszámok és zenei albumok digitális másolásvédelme (DRM). Ezenkívül a program lehetővé tette azt is, hogy a felhasználók a megvásárolt műveket AAC formátumban is letölthessék.

Mint azt azonban most Johansen egyik amerikai segítője, a mindössze tizenhét éves diák, Cody Brocious elmondta, korántsem ültek a babérjaikon és ennek köszönhetően a PyMusique következő verziója már a Napster online zeneletöltő szolgálat digitális másolásvédelmét is képes lesz feltörni.


A Napster által alkalmazott DRM-technika kijátszása azonban jogi szempontból több okból is keményebb diónak bizonyulhat az iTunes digitális mádolásvédelménél a fiatalemberek számára. A Napster ugyanis - hasonlóan a jelenleg működő legális letöltőhelyek többségéhez - a Microsoft DRM-technikáját használja. A redmondi konszernről pedig köztudomású, hogy nem tűri az efféle beavatkozásokat.

A PyMusique új változatának alapja az a FreeMe-kód lesz, amelyet Johansen már 2001-ben eredményesen alkalmazott a Microsoft digitális másolásvédelmének akkori verziója ellen. A tervek szerint az új szoftverváltozat is ugyanarra lesz képes, mint az elődje, vagyis a felhasználók a nyers, tehát a digitális másolásvédelem nélküli zeneszámokat tölthetik majd le a számítógépük merevlemezére.

Mindenesetre eddig sem a Napster, sem a Microsoft nem kívánta kommentálni a DRM-technika kijátszásáról szóló híreket, Johansen és csapata így nyugodtan dolgozik tovább.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások