Az internet mellett foglalt állást Rupert Murdoch

Az internet mellett foglalt állást Rupert Murdoch

2005. április 15. 21:02, Péntek
Meglepő kijelentéseket tett az ausztrál médiamogul. Amerikai újságírók előtt kijelentette, hogy az írott sajtóban dolgozóknak semmiképpen sem szabad a világháló erejét lebecsülniük.

Rupert Murdoch a legjelentősebb és legbefolyásosabb emberek egyike a médiában. Murdoch News Corporation nevű média vállalatbirodalmához olyan cégek tartoznak, mint például a The Sun és a The Times neves brit napilapok, a Fox amerikai televíziócsatorna és a nem kevésbé patinás 20th Century Fox hollywoodi filmstúdió.

Az ausztrál szakember amerikai újságok vezetőivel, fő- és felelős szerkesztőivel találkozott és több meglehetősen érdekes kijelentést tett. Felhívta az amerikai írott sajtó figyelmét az internet fontosságára és egyre növekvő befolyására az emberek mindennapi életében, valamint külön kiemelte, hogy az írott sajtóban dolgozóknak semmiképpen sem szabad a világháló erejét lebecsülniük. A helyszínen lévő szakemberek közül többen is meglepődtek, hiszen azt várták volna Murdochtól, mint laptulajdonostól, hogy inkább az internet ellen foglal állást és a hagyományos írott sajtó mellett teszi le a voksát.


Ám az ausztrál médiamogul nem így tett, sőt tovább folytatta érdekes okfejtését. Szerinte ugyanis az olvasók akarják irányítani a sajtót, ahelyett, hogy hagyják magukat kontrollálni a sajtó által. Murdoch a beszédében kiemelte az internetes naplók, az úgynevezett blogok egyre nagyobb fontosságát és a bennük rejlő lehetőségeket is.

Az ausztrál férfi magáról úgy beszélt a rendezvényen, mint digitális emigránsról, míg a lányát úgy emlegette, hogy ő egy digitális bennszülött. A médiamogul közölte azt is, hogy az internetet arra kell felhasználni, hogy az újságírás, mint szakma és a tájékoztatás még jobb legyen szerte a világon és az információk azonnal eljuthassanak szinte bárkihez a világban függetlenül attól, hogy az adott személy éppen a Föld melyik pontján tartózkodik.

Murdoch példaként említette, hogy a következő generációk számára a világháló már szinte természetes szociális, kulturális élettér lesz. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy felmérések szerint napjainkban a 18 és 34 év közötti korosztály tagjai már most fontosabbnak tartják az internetet, mint az összes többi médiát együttvéve, de különösképpen az írott sajtót értékelték le. A médiamogul végül kijelentette: a napilapok mindenütt a világon szinte válságban vannak és a 18 és 34 év közötti emberek figyelmét már nem kötik le a hagyományos médiumok. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a fiatalok ne érdeklődnének a hírek iránt. Az interaktivitás azonban olyan előnyt jelent a világháló számára, amellyel például az írott sajtó egyszerűen képtelen versenyezni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások