Steve Ballmer az Európai Bizottságot győzködi

Steve Ballmer az Európai Bizottságot győzködi

2005. április 28. 12:39, Csütörtök
A Microsoft tovább vitatja a tavalyi trösztellenes döntés jogosságát, míg az Európai Bizottság arra kéri a szoftvercéget, hogy a kifogások helyett inkább működjön együtt, és teljesítse a döntés előírásait.

Amennyiben Redmond erre továbbra sem lesz hajlandó, a testület a vállalat napi forgalmának akár 5 százalékát is kiszabhatja büntetésként, jelentősen megnehezítve a vállalat életét. Amint arra bizonyára sokan emlékeznek, az Európai Bizottság tavaly márciusban találta bűnösnek a szoftveróriást, mégpedig abban a vádpontban, hogy visszaélt monopolhelyzetével, és megpróbálta kiszorítani a piacról a konkurens médialejátszókat. A vállalatot akkor 497 millió euróra - mintegy 600 millió dollár - büntették, és kötelezték, hogy elkészítse a Windows operációs rendszer médialejátszót nélkülöző verzióját. A vita azóta húzódik a két fél között, és a jelek szerint a Microsoft nem nyugszik bele a döntésbe.

Steve Ballmer tegnap személyesen is találkozott Nelie Kroesszel, az ügyet felügyelő biztossal, aki arra hívta fel a vezérigazgató figyelmét, hogy a Microsoft nem tett eleget a hosszú ideje húzódó ügy megnyugtató módon történő lezárása érdekében. "Kroes úr kifejezte az Európai Bizottság kívánságát miszerint a 2004 márciusában megszületett ítéletet a lehető legrövidebb úton végre kell hajtani - amennyiben ez nem történik meg, a testület kész a további jogi lépésekre" - jelentette ki a bizottság szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában.

A legfőbb kifogás, hogy a Microsoft nem a megfelelő módon járt el a médialejátszót nélkülöző Windows elkészítésénél és piacra dobásánál, és nem mutatkozott hajlandónak az együttműködésre szerverszoftvereinek megnyitását illetően. A vállalat szóvivője azonban egészen eltérő hangnemben nyilatkozott, és kijelentette, hogy a találkozó nyílt, őszinte és építő jellegű volt, így nagyszerűen illeszkedett a két fél között korábban zajló párbeszédbe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások