Intelligens azonosítótoll notebooktulajdonosoknak

Intelligens azonosítótoll notebooktulajdonosoknak

2005. április 30. 17:42, Szombat
A Bio-Pen System nevű készülék látszólag egy hagyományos toll. A toll külseje krómozott, míg a belsejében a notebook tulajdonosának azonosításához szükséges technika miniatűr berendezési helyezkednek el.

Napjainkban a biztonság az egyik legfelkapottabb a téma a számítástechnika világában. Azonban annak ellenére, hogy számos szakember és tanulmány hívja fel naponta az emberek figyelmét az asztali és a hordozható számítógépek, illetve az azokon tárolt adatok védelmére, szinte egyöntetű a szakértők véleménye abban, miszerint a felhasználók jelentős része még mindig nem foglalkozik kellő mértékben ezzel a területtel, illetve a számítógépeikre és a bizalmas információikra leselkedő veszélyekkel.

Az asztali és a hordozható számítógépeket védő védelmi eszközökből ennek ellenére nincs hiány. A biometria szintén egy olyan terület, amely mostanában kezd az érdeklődés középpontjába kerülni. A biometriai védelmi eszközök elméletben kijátszhatatlanok, azonban még mindig nem terjedtek el. Mindenesetre a védelmi megoldásokat kínáló cégek fejlesztőmunkája egy percig sem áll le. Jó példa erre a brit Secure Signature Systems (SSS) cég, amely azáltal akarja még nagyobb védelemben részesíteni a notebookokon tárolt adatokat, hogy egy minden eddiginél jobb adathozzáférés-ellenőrző rendszert fejlesztett ki.

A toll az azonosításhoz az írásmintát használja fel

A notebook tulajdonosa vagy a számítógéphez hozzáféréssel rendelkező személy a tollal készített aláírásával azonosítja magát a rendszer előtt, az adatok bevitele a laptop és a toll között vezeték nélküli technika segítségével történik. A jelenlegi szoftverrel csak a notebookhoz való hozzáférés vagy a hozzáférés letiltása lehetséges. Az SSS tervei szerint azonban a következő generációs programoknál már lehetőség lesz akár egyes adatok vagy fájlok, mappák aláírással való védéséhez is. A notebookot tehát használhatja majd bárki, ám a legfontosabb információkhoz mégsem tud majd hozzáférni egy illetéktelen személy sem.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások