WinTV-PVR tévétuner-család ismertetője

WinTV-PVR tévétuner-család ismertetője

2005. június 17. 13:42, Péntek
A tunerkártyák kezdetben csak a számítógép kijelzőjének tévékészülékké alakítására jöttek létre, de tudásuk és az általuk lehetővé váló képességek mára már messze lekörözik a legmagasabb kategóriába pozicionált tévéket is.

A Hauppage márka kategóriájának egyik legnevesebb tagja, sok nyugati országban piacvezető, tudása és minősége kiemelkedő. Éppen ezért nagy várakozással raktam be gépembe terméküket, melyben nem is kellett csalódnom. A termékcsalád legkisebb tagja a WinTV-PVR-150, melyet nagyobb testvérei szélesebb körü csatlakoztatási lehetőségekben múlnak felül. A tunerkátya dobozában néhány videókábelt, egy kizárólag angol nyelvű ismertetőt, egy telepítő CD-t és egy távirányítót találunk. A termékcsalád olyannyira egységes, hogy kiegészítők terén szinte megegyeznek, tájékoztató füzetük is ugyanaz. A kártyán S-Video- és audióbemenet van, de egy mellékelt átalakítóval kompozit csatlakozót is rá lehet dugni. Mint ebből már kiderülhetett, tévén kívül videókamera, DVD-lejátszó vagy más multimédiás eszköz is ráköthető.

A szoftver installálása nagyon egyszerű. Gépbe helyezés után a Windows automatikusan észreveszi az új eszközt, és a CD-ről már telepíthetjük is a szükséges szoftvereket. Legfontosabb ezek közül a WinTV 2000, ami a tulajdonképpeni tévénézés alapeszköze. Első elindítása után a csatornákat automatikusan végigpörgeti és tárolja azokat névvel, frekvenciával együtt. Ismeri mind a PAL, mind az NTSC formátumot, maximálisan 125 adót tud megjegyezni. Lehetőségei széleskörüek, pl. teljes képernyős vagy ablakos tévézés, "mindig felül" üzemmód, melyet használva közben böngészhetünk a weben, állíthatjuk a színeket, hangot, egyszóval minden szokványos dolgot megtalálunk benne.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A távirányító müködésbe hozásához egy kis érzékelőt kell csatlakoztatunk a kártyára, majd azt egy kábellel valahova a számítógép közelébe kivezetve kényelmesen, a fotelből is kapcsolgathatjuk a csatornákat.

A műsorok felvételét olyan egyszerűvé tették, mely már nem fokozható: a speciális egy gombos rögzítés gombot megnyomva a következő 15 perc műsoranyaga elmenthető; az időtartam természetesen tovább növelhető. A rögzített videó minőségét több lépcsőben határozhatjuk meg (2,5-től 12 Mbit/s-ig), mely persze nagyban meghatározza az igényelt helyet is (DVD-minőségben egy órás műsor kb. 2 GB helyet foglal). A kártyán lévő hardveres MPEG-1 és MPEG-2 enkóder végzi az összes ezzel kapcsolatos feladatot, azaz a számítógép processzora végezhet mást, így a műsort a gép belassulása nélkül vehetjük fel.


Kiemelendő, hogy ha egy érdekes film nézését egy telefon, vagy más váratlan esemény miatt meg kell szakítanunk, akkor egy speciális Pause gomb megnyomása automatikusan elkezdi a rögzítést, és dolgunk végeztével onnan folytathatjuk az adást, ahol megszakítottuk. A késleltetve nézés közben persze előre is tekerhetünk az élő verzióig, azaz a reklámok elkerülésére is kiváló.

Mellékeltek egy feladatütemező programot is (WinTV-Scheduler), azaz kedvenc sorozatunk felvételét előre beprogramozhatjuk, akár naponta, hetente, vagy egy adott alkalomra nézve is. A WinTV MPEG Editor nevű szerkesztővel alap vágási feladatokat végezhetünk el, de mellékelték az Ulead DVD MovieFactory 3-at is, azaz a DVD-re vagy SVCD-re alakítás, menük készítése, a videók összerakása sem okoz nehézséget, és alkotásunkat egyből CD-re/DVD-re is írhatjuk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nemcsak videót, hanem képet is lophatunk az adásból, maximálisan 1600x1200 képpontos felbontásban, melyet aztán BMP, TIF, vagy JPEG formátumban menthetünk el. Sztereó hangrögzítésre is képes, 32/44,1/48 KHz, 192/224/384 kbites lépésekben. A kártya gépigénye gyári adat szerint nem túl nagy, mindössze egy 733 MHz-es Pentium III processzort követelnek meg, szóval nem meglepő, hogy 2800+-os Athlon XP-vel semmilyen lassulást nem vettem észre.

A 250-es verzió videódigitalizálásban múlja felül kisebb testvérét, a 350-esre pedig már FM-rádiócsatlakozót és A/V kimenetet is raktak, azaz továbbíthatjuk az adást egy rácsatlakoztatott tv-re vagy egy videókamerára. Természetesen a kártya minden lehetőségét kihasználhatjuk eközben is, például a késleltetve nézést, de alkalmazható a digitálisan rögzített filmek szerkesztésére majd házimozi rendszerünkön történő megtekintésére is. Tehát bedigitalizálhatjuk a videókamerával felvett családi felvételeinket, azokat megvághatjuk, menüket, feliratokat szerkeszthetünk bele, majd kiiírhatjuk DVD-re, de akár vissza is tölthetjük VHS-re, és akkor a nagyi is megnézheti, akinek csak videója van.

Mint kiderülhetett, a mellékelt szoftverek kezdők számára készültek, jól áttekinthetők, alapképzettség nélkül is el lehet boldogulni velük. De persze felvetődik a kérdés, hogy napjaink szuper 3D kártyái mellett van e helye a külön megoldásoknak, és a válasz mindenképpen igen. A grafikus kártyák piaca gyorsan változik, az egybeépített, tv-kimenetes és -bemenetes (ún. VIVO) termékek árkülönbsége az alapváltozatokhoz képest nagyon nagy. Viszont értékcsökkenésben, elavulásban nem térnek el társaiktól, azaz ha valóban érdekel minket a számítógépes tévézés, vagy a videórögzítés, egy külön kártyával mindenképpen jobban járunk. A technika szekere ezen a területen közel sem halad olyan gyorsan, és a ma kiváló termékek nem csak holnap, de holnapután is azok maradnak.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A WinTV-PVR 150 bruttó ára Mistral szaküzleteiben 20 615 Ft, a WinTV-PVR 250 23 740 Ft-ba kerül, a WinTV-PVR 350 pedig 36 240 Ft-ért kerülhet birtokunkba.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások