Fable: The Lost Chapters

Fable: The Lost Chapters

2005. szeptember 9. 14:17, Péntek


Kiadó: Microsoft Game Studios
Fejlesztő: Lionhead Studio
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 1,4 GHz-es Intel Pentium vagy AMD Athlon, 256 MB RAM, 64 MB-os, Shadereket támogató videókártya, 3 GB szabad hely
Ajánlott: 2,4 GHz-es Intel Pentium IV vagy AMD Athlon XP 2500+, 512 MB RAM, 128 MB-os DirectX 9-es videókártya,
Hasonló játékok: Dungeon Siege II, Bard's Tale
Kategória: szerepjáték

A meséket mindenki szereti. Van aki a gonosz hősöknek drukkol, van aki a happy endre vár; van akinek a nagy harcos a kedvence, van akinek a nagyhatalmú varázsló. Eddig nem tudok olyan meséről, ahol mindenki megtalálhatta volna számításait, de most Molineux apánk - aki mindig is a választás híve volt, lásd Black & White - elénk tárt egy újabb világot: csak rajtunk múlik, hogy a jók vagy a gonoszak oldalát erősítjük. A kivitelezés pedig amolyan Peter Molineux-féle szemet gyönyörködtető.

Gondolom sokan tudják, hogy a játék eredetileg Xboxra jelent meg, ami a legtöbb esetet figyelembe véve elég rossz előjel egy PC-s játéknak. Viszont ebben az esetben a PC verzió kiadása nem csak a konzolos eladások maximalizálása miatt csúszott, hanem ez idő alatt tartalmilag is fejlesztették a játékot, grafikailag is felhúzták, hogy megfeleljen a kor elvárásainak és persze ami hibát találtak, azt is kijavították. Az ilyen konzol átiratokkal igazság szerint elviekben az ég világon semmi bajom, bár egy picit féltem, hogy valahol visszaköszön majd. Már az elején meg kell nyugtatnom mindenkit, hogy ez nem történt meg.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A sztori egy kisfiúval kezdődik, egy tipikus rosszcsont-nem férek a bőrömbe gyerek, aki falujában éli mindennapjait. Édesapja arra próbálja motiválni, hogy inkább jócselekedetekre használja energiáit - hogy ez sikerül-e neki, csak rajtunk múlik. A katasztrófa akkor következik be, mikor egy csapat bandita célirányosan lerohanja a falut kiirtva mindenkit, nem kímélve a nőket és gyerekeket sem. Az utolsó áldozat a kissrác lenne. Később kiderül, hogy nővére és ő volt az ok az egész lerohanásra, de egy nem túl bizalomgerjesztő megjelenésű, ámbár mégis a jó oldalon álló varázsló gyorsan magával teleportálja a fiút.

Ekkor kerül be a Hős Céhbe, ahol hosszú éveken keresztül tréningezik, megtanul bánni a karddal, az íjakkal és az akaraterővel, mágiával is. Mikor készen áll arra hogy hős legyen, megkapja első igazi küldetését. Itt az elején látott kisfiú már komoly fiatalemberré cseperedett. A kalandok közben kiderül számára, hogy nővére is túlélte a rohamot, és a banditák mészárlása közben testvére keresését is célul tűzi ki. Később a játék komoly családregénnyé fejlődik, ahol a hányattatott sorsú anya és a bölcs, de tehetetlen nővér mellett a hős fiú vállára nehezedik minden súly.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy hősünk milyen eszközzel vívja meg csatáit, azt mi magunk választhatjuk meg, de szerencsére nem úgy, hogy az elején kiválasztjuk, hogy milyen karakterosztályt indítanánk, hanem a néhány héttel ezelőtt bemutatott Dungeon Siege II-höz hasonlóan amelyik képességet használjuk, az fejlődik leginkább. Itt viszont csak három kategória van, az erő, a képesség és az akarat. Nem lehet specialista karaktert csinálni, vagyis ha valaki megpróbálja, akkor később komoly problémákba ütközhet. A tapasztalati pontokat úgy kapjuk, hogy a három fent említett ág használata esetén ide kapunk speciális XP-t, illetve főként a küldetésekért általános XP pontok járnak, amit bármelyik ágon felhasználhatunk.

Alaposan átgondolva a játékban kétféle taktika mutatkozik célravezetőnek, mégpedig a Paladin és a Warlock, legalábbis más helyeken így hívják ezeket. Azaz a lovag, aki vassal küzd, de mágiát is használ, és a varázsló, aki azért ütni is tud párat. Emellett nem baj, ha van nálunk egy íj is - mindig jól jöhet -, de ez az ág inkább kiegészítőként szolgál, mivel elég nehezen lehet tisztán ezzel a fegyvernemmel haladni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások