9 hónap börtön vírusírásért

9 hónap börtön vírusírásért

2005. október 11. 17:53, Kedd
A bíróság összesen 9 hónap börtönbüntetést szabott ki arra a két fiatalemberre, akik a TK féregvírus megírásával, valamint elterjesztésével mintegy 5,5 millió fontos (körülbelül 2 milliárd forint) veszteséget okoztak világszerte.

A 24 éves Andrew Harvey 3 hónapot, míg két évvel fiatalabb társa, Jordan Bradley 6 hónap börtönbüntetést kapott. Mindketten beismerték a newcastle-i bíróság előtt, hogy ők írták meg, és terjesztették el a károkozó programot, amely eddig mintegy 5,5 millió font kárt okozott - írja az IT Week. "Talán a most hozott ítéletet végre egyértelművé teszi a vírusírók számára, hogy a károkozó programok terjesztése nem megengedett" - nyilatkozta Alan Bentley, a PatchLink patchkezelő cég vezetője.
* Harveyt és Bradleyt még két évvel ezelőtt tartóztatták azért a féregvírusért, amelyet 2002. január 1. és 2003. február 6. között terjesztettek. Az FBI és a brit NHTCU (National High Tech Crime Unit, Nemzeti High Tech Bűnözési Egység) közös akciójuk során fogta el a tetteseket. "Ők tipikus "pizsamás" hackerek, akiket csak a hírverés hajt. Ám az elmúlt években a hasonló támadások már egyre inkább összefonódtak a szervezett bűnözéssel. Egyetlen dolog érdekli őket: a pénz" - vélekedett Pete Simpson, a Clearswift biztonsági cég vezető munkatársa.

"A program elterjedtsége csúcspontján mintegy 50 ezer gépet irányított, és az amerikai védelmi minisztérium oldalait is feltörte. Azért szövetkeztek, hogy károkozó szoftvert írjanak, terjesszenek, és a segítségével hatalomra tegyenek szert. A következményekre nem gondoltak. Igen kifinomult vírus hoztak össze" - nyilatkozta Adrian Waterman, ügyész.

A nyomozás akkor indult meg, amikor egy kaliforniai felhasználó különös fájlt talált a gépén. A TK féreg önmagát másolja, így még egy jó darabig jelen lesz a világhálón. "Ördögien zseniális vírusról van szó. Mindannyian tehetségesek, ehhez nem fér kétség. Azonban szégyen, hogy ezt a tudást ilyen aljas célra használták" - nyilatkozta Dan Seltenberger, az NHTCU nyomozója a The Guardiannak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások