Nem működnek a kiberbűnözés elleni jogszabályok?

Nem működnek a kiberbűnözés elleni jogszabályok?

2005. november 1. 12:13, Kedd
A brit e-kormányzati szolgáltatásokért felelős miniszter a szervezett online bűnözés globális jellegére figyelmeztet, és úgy véli, hogy az eddig megalkotott jogszabályok nem is lehetnek kellően hatékonyak.

Jim Murphy a Get Safe Online weboldal indulása alkalmából beszélt a törvényi szabályozás hiányosságairól, illetve hiábavalóságáról. "Nem fogjuk tudni megakadályozni a gátlástalan embereket online bűncselekményeik végrehajtásában. Keresztülvihetünk bizonyos törvényeket, de a bűnözők okosak és mindenekfelett igen mobilak" - jellemezte a helyzetet Murphy a ZDNet-nek adott interjúban. "Nem tudjuk, hogy kik a virtuális világ szervezett bűnözői. Csak azt tudjuk, hogy hol tartózkodnak, azt már nem, hogy valójában kik ők" - ezt már Howard Lamb, a brit National Hi-tech Crime Unit koordinátora mondta egy múlt heti konferencián.

Márpedig éppen az ő feladatuk lenne a nagyobb online biztonság kikényszerítése és fenntartása. Többek között e célból indították legújabb kampányukat, amely a Get Safe Online oldal felmérésére hívja fel a figyelmet. Ez ugyanis megállapította, hogy az Egyesült Királyság lakóinak 83 százalékának nincsenek meg a szükséges ismereteik, és jó részük kizárólag barátai, ismerősei tanácsaira támaszkodik ezen a téren. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy mindössze 15 százalékuk tartja saját felelősségének számítógépe megvédését, még annak ellenére is, hogy óriási többségben rendkívül fontos feladatnak minősítették ezt.

Érdekes részletre világít rá egy másik adat, miszerint a megkérdezettek 17 százaléka a hagyományos bűntetteknél is veszélyesebbnek tartja a virtuális visszaéléseket, 22 százalékuk mégis minden további nélkül megnyitja az ismeretlen feladótól érkező tartalmakat. A kérdés jelentőségével tehát többnyire tisztában vannak, de csak nagyon kevesen tudják, hogy pontosan milyen lépésekre is van szükség. Lamb szerint ez főleg a szélessávú hozzáférések gyors terjedésének köszönhető: csak a brit szolgáltatók mintegy 36 millió embernek biztosítanak hozzáférést, és ilyen tömegben nem nehéz laikusokat találni.

Itthon a GfK Hungária és a Szonda Ipsos legutóbbi közös felmérése szerint a felnőtt lakosság 22 százaléka használta a világhálót, ami igencsak elmarad a nyugati országok eredményétől. A fejlődés ütemét gyorsnak ítélték - hat év alatt megháromszorozódott az arány -, de még mindig nem használjuk ki a kínálkozó lehetőségeket. Továbbra is megfigyelhető a vagyonosabb rétegek, a férfiak és a fiatalok túlsúlya, amit csak lassan enyhít a szegényebb társadalmi rétegek és a vidéki régiók felzárkózása. Ilyen mutatók mellett természetesen az online bűnözés is kisebb problémát jelent, de ennek jelentőségét nem hanyagolhatjuk el, különösen, ha valamikor utol akarjuk érni nyugati szomszédainkat.

A Get Safe Online a kormányzat és olyan nagyvállalatok összefogása révén jött létre, mint a Dell, a Microsoft, az eBay, vagy a BT. A törvényi szabályozás azonban hagy maga után kívánnivalót, hiszen az úgynevezett Computer Misuse Act 1990-ben született meg, és azóta jócskán eljárt felette az idő. Erre már több alkalommal felhívták a figyelmet, ám a kormányzat és az NHTCU sem ért ezzel egyet. Szerintük a túlzott szabályozás visszafogná a fejlődés ütemét, és csak bonyolítaná a helyzetet - ők ehelyett a sokat emlegetett nemzetközi összefogástól várnak eredményeket, amely a hatóságokat és a nagyvállalatokat is magában foglalja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások