2010-re kötelező a brit biometrikus személyi

2010-re kötelező a brit biometrikus személyi

2006. március 31. 19:00, Péntek
A brit felsőház ötszöri elutasítás után elfogadta az új, biometrikus adatokkal kiegészített azonosító kártyák bevezetéséről szóló javaslatot, de 2008 helyett csak az évtized végére tenné ezt kötelezővé.

A felsőház ötszöri elutasítást követően döntött pozitívan a javaslatról 287 támogató és 60 nemleges vokssal. Ezúttal sem adták magukat könnyen, hiszen a tervezet támogatói több kompromisszumra kényszerültek. Ezek közé tartozik az újból kitolódó határidő, illetve az állampolgári lehetőség az új azonosító kártya mellőzésére. A várható költségekről még semmit nem tudni, erről csak a törvény megalkotását követően döntenek.

A most elfogadott javaslat értelmében aki megújítja útlevelét, 2010-ig még elkerülheti az új személyazonosító kártya kiutalását. Ennek ellenére azonban a központi adatbázisba bekerülnek biometrikus és egyéb személyes adatai - ezt mindenkinél feltétel nélkül végrehajtják. Korábban a határidő 2008 volt, és nem lehetett volna elkerülni az új személyik kiosztását, ezt a jelek szerint túlzottan szigorúnak, illetve elhamarkodottnak vélte a brit felsőház. A kiegészített javaslat támogatói szerint így megőrizhetik az adatbázis integritását, és egyben választ adhatnak a szemben álló táborból elhangzó aggodalmakra.



Aggodalomból pedig van elég, hiszen a biometrikus azonosítókat sokan még mindig megbízhatatlannak tartják. Egy tavaly készült felmérés szerint a három használni kívánt technológia nem produkálja az elvárható eredményeket: az íriszazonosítás 4 (a segítséggel élők esetében 9), az ujjlenyomat-felismerés 19, míg az arcfelismerés 31 százalékban téved, ami igencsak rossz eredmény. Nem csoda, hogy korainak ítélték meg a két éven belüli bevezetést.

A szigetország kormánya már 2004-ben döntött az új személyi igazolványok kidolgozásáról. Akkor még 2007-ig szerették volna megvalósítani a kártyák bevezetését ,amit érdekes módon elsősorban a terrorizmus elleni harccal indokoltak. Többen már akkor jelezték aggodalmukat, kétségbe vonva az újítás gyakorlati hasznát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások