A testőr - Jack Bauer mozivásznon

A testőr - Jack Bauer mozivásznon

2006. augusztus 24. 15:15, Csütörtök
Michael Douglas, Kiefer Sutherland és a Született feleségek kikapós Eva Longoriája kutatja a legújabb politikai thrillerben a titkosszolgálat árulóját.

Politikainak politikai a film, de csak a körítést tekintve, hiszen egyébként ha lecsupaszítjuk a vázt, akkor kapunk egy tipikus thrillert, amiben már elég rég volt részünk. Békebeli műfaj ha mondom, mégis mostanában hanyagolják a mozikban és általában rögtön a videótékák polcaira száműzik a hasontémájú filmeket. Ezért is örülhetünk a hírnek, hogy ismét elvergődött egy a vásznakra. A testőr Gerald Petievich, egy volt titkosszolgálati tiszt regényéből készült és ez eleinte igencsak rá is nyomja a bélyegét az amúgy elég jó tempójú filmre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Tipikusan két szálon indul el az esemény: egyrészről megismerhetjük Pete Garrisont (Michael Douglas), a veterán testőrt, aki már Ronald Reagan helyett is bekapott egy golyót és azóta is napi robotban védi az államfőt. A másik oldalról pedig megismerjük David Breckinridge ügynököt (Kiefer Sutherland, a szokásos jackbaueri kormányalkamazott maszkban), aki mellé kiutalnak egy másik ügynököt kvázi gyakorlatra. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor a néző megnézi a film plakátját, amely szlogenjének segítségével a film első 30 perce minden meglepetéstől mentessé válik. Mi csak annyit árulunk el, hogy testőrös filmet általában akkor forgatnak, ha az elnök élete veszélybe kerül.

Az alapkonfliktus kipipálva, most kellene csavarokkal megspékelni a forgatókönyvet, ami az eredeti regényben - mivel hosszabb kifejtésre van lehetőség - meg is van. Viszont a filmben csak a lecsupaszított eseményeket kapjuk és a két, illetve három különálló szál viszonylag hamar össze is fut. Szerencsére ez a kereszteződés meglehetősen jó tempóban zajlik és nemsokára egy macska-egér játék kellős közepén találjuk magunkat azt találgatva, hogy ki kivel lehet. Eközben természetesen a végkifejletről semmi kétségünk nem lehet, hiszen nem valószínű, hogy az amerikai kommerszfilmesek vennék a bátorságot egy elnök lemészárlásához.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Calrk Johnson gyakorlott tévésrendezőként vágott bele a projektbe és nem is meglepő, hogy tévés színészekkel tömte tele a filmet, valószínűleg nem is okozott gondot számára a vezetésük. Egyszerű eszközökkel élve, korrekt módon teremti meg a feszültséget és a pörgést, amivel egy elég élvezetes, nem-óráranézős filmet teremt. Persze akárcsak a regény, a film is bőven tartalmaz kliséket, de ha azokta műfaji kellékekként titulájuk máris nincs negatív kicsengése a kijelentésnek és talán a néző is megállja, hogy ne toluljon fel benne a film nézése közepette folytonosan Kevin Costner klasszikusa, a Nincs kiút.

Bár a színészek közül páran az alaptörténethez képest kissé lebutított szerepet kaptak, mindezt el kell fogadni, hiszen 100 percben nem lehet mindent kibontani. Még így is maradtak A testőrben megnyitott, majd megmagyarázatlanul lezárt mellékszálak, amik azonban nem zavarják meg a nézőt, ha a történetre figyelnek oda. A színészek szerencsére nem hagyják cserben a rajongókat. Mind Douglas, mind Sutherland tőlük kevéssé szokatlan szerepben nyomulnak, hozzák az elvárható teljesítményt, igazából ők emelik ki a filmet a videótékák polcairól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kellemes, feszült és jó tempójú film A testőr, bár a viszonylag kevés szereplőnek köszönhetően a nagyobb meglepetésektől megkímélhetjük magunkat, azt inkább Shyamalan mesterre bízzuk. Nyári időtöltésnek tipikusan megfelelő az agyonlégkondizott mozitermekben. Aki arra vágyik biztosan talál jó pár lyukat és hibát a filmben, de nem tisztünk az efféle búvárkodás, hiszen az egyszeri néző csak élvezni szeretné a filmet. Mi azt tettük, s bár nem lesz időtálló klasszikus, és lehet, hogy nem állja meg az összehasonlítást Clint Eastwood Célkeresztben című, hasonló témájú filmjével, de legalább nem is akar többnek látszani, mint ami. Mert ez egy jó tempójú politikai thriller.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A testőr (The Sentinel)
feliratos amerikai thriller, 108 perc, 2006

Rendező: Clark Johnson
Író: Gerald Petievich
Forgatókönyvíró: George Nolfi
Zeneszerző: Christophe Beck
Operatőr: Gabriel Beristain
Producer: Michael Douglas, Marcy Drogin, Arnon Milchan
Vágó: Cindy Mollo

Szereplők:
Michael Douglas (Pete Garrison)
Kiefer Sutherland (David Breckinridge)
Eva Longoria (Jill Marin)
Martin Donovan (William Montrose)
Kim Basinger (Sarah Ballentine, a First Lady)
David Rasche (Ballentine elnök)
Clark Johnson (Charlie Merriweather)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások