Alig tesztelik a brit azonosítókat

Alig tesztelik a brit azonosítókat

2006. október 25. 10:34, Szerda
A brit kormányzat a minden részletre kiterjedő teszteket is feláldozza a biometrikus azonosítók minél előbbi bevezetése érdekében, legalábbis ez derült ki a felelős bizottságnak eljuttatott válaszlevélből.

Az alsóház tudományos és technológiai bizottsága nemrég részletes jelentést készített a biometrikus azonosítókártyák helyzetéről, a bevezetés várható körülményeiről, illetve az általuk fontosnak tartott szempontokról. Ebben többek között azt javasolták, hogy a minden részletre kiterjedő vizsgálatok eredményeit még az új okmányok bevezetése előtt vegyék szemügyre, és az esetlegesen szükségessé váló módosításokat mindenképpen hajtsák végre, még ha ez a rendszer életbe léptetésének elhalasztását is jelentené. A kormányzat a jelek szerint másként gondolkodik a kérdésről, és az időpontot fontosabbnak tartják a módosításoknál.

A válaszlevélből ugyanis kiderül, hogy nem tartják lehetségesnek az összes szempont figyelembe vételét még a bevezetés előtt, szerintük nem áll rendelkezésre elegendő idő az összes részlet tüzetes vizsgálatára. Néhány vizsgálat tehát elmarad a biometrikus azonosítókkal kapcsolatban, bár a kormányzat állítása szerint itt olyan technológiákat alkalmaznak majd, amelyek "más területeken már bizonyítottak". Első lépésben tehát korlátozott számú okmányt adnak ki, majd a menetközben szükségessé váló módosításokat fokozatosan szándékoznak bevezetni.

A brit biometrikus azonosítókkal kapcsolatos tervek a közelmúltban több alkalommal is negatív visszhangot váltottak ki. Szóba került itt már a hatalmas költségek, a megkérdőjelezhető biztonság kérdése, illetve a korai rajt kapcsán felmerült kételyek. Kérdés, hogy a több fokozatban végrehajtott módosítások milyen helyzetbe hozzák majd az elsőként újító állampolgárokat.

Érdekes, hogy kormányzati részről a projekt várható költségeinek összegzésétől, annak részletezésétől is elzárkóznak. Itt kiemelik, hogy bár szeretnék továbbra is nyíltan tájékoztatni a közvéleményt, tekintettel vannak a beszállítókra és nem hozzák nyilvánosságra az üzleti szempontból értékes adatokat. Igaz, a pontos útitervvel is adósak, hiszen a korábbi ígéretek ellenére a mai napig nem készült el, vagy legalábbis nyilvánosan nem elérhető a projekt várható lefolytatását részletező leírás.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások