Éles verseny az Oscar-díjért

Éles verseny az Oscar-díjért

2007. február 24. 16:09, Szombat
Az idén február 25-én éjszaka a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben tartják a 79. díjkiosztót, a házigazda Ellen DeGeneres lesz.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia évente kiosztott Oscar-díjait sokan a filmvilág legjelentősebb elismerésének tartják. Tény, hogy ennek van a legnagyobb ázsiója, hiszen a filmstúdiók bevételeit ez dobja meg igazán - régebbi bemutató esetén újra felívelő szakaszba lép a jegyértékesítés -, az Oscart nyert színészek pedig ezzel beléphetnek a millió, majd a több millió dollár gázsijú sztárok klubjába. Az est házigazdája a színésznő Whoopi Goldberg után másodszor lesz hölgy: a Magyarországon alig ismert - ha csak arról nem, hogy évekig Anne Heche élettársa volt - Ellen DeGeneres színésznő és műsorvezető.

A díjakért azok a filmek és alkotóik versenyezhetnek, amelyeket az előző év decemberéig bemutattak moziban Los Angelesben, kivétel a legjobb idegen nyelvű film kategória, mivel annak jelöltjei az országok által nevezett alkotások közül kerülnek ki. A nyertesekről titkos szavazással dönt az Amerikai Filmakadémia 5930 tagja. Összesen 24 kategóriában osztanak ki elismeréseket; az idén a választható filmek száma 306 volt. A legjobb idegen nyelvű filmre pedig összesen 61 országból tettek javaslatot.



Nagy kérdés, hogy az idén is olyan merész lesz-e a filmakadémia mint 2006-ban, amikor nagy stúdiók helyett a kisebbek szerény költségvetésű alkotásait díjazta. Szám szerint a legtöbb, nyolc jelölést a Dreamgirls musical kapta, de főleg technikai jellegű kategóriákban, így valószínűleg a hét nominációt begyűjtött Bábel lesz a nagy durranás, de jól szólhat a hat-hat jelölést kapott A Faun labirintusa és A királynő is. Rajtuk kívül öt-öt jelöléssel büszkélkedhet A tégla és a Véres gyémánt.

Az örök vesztesnek kikiáltott Martin Scorsese valószínűleg már szabadulna e címtől, hét korábbi sikertelen jelölése után most már nagyon díjra váltaná a nyolcadikat, amelyet idén A tégláért kapott. Intő jel lehet számára, hogy a legjobb rendező díjáért most is ringbe száll Clint Eastwood (Levelek Iwo Jimából), aki Scorsese állandó mumusa. Ráadásul az utóbbi hónapokban a szakmai díjakat Alejandro González Inárritu vitte el a Bábellel.

Amennyiben végre nyer Scorsese, akkor sokkal inkább életműve győzi meg a filmakadémia tagjait, mintsem a hozott anyagból készült A tégla, hiszen ennek a vonzerejét adó újszerű sztorit és karaktereket - ugyan három részben, ázsiai ritmusban elmesélve - de az alapjául szolgáló, hongkongi Szigorúan piszkos ügyek című film teremtette meg. Többszöri próbálkozó a magyar származású Zsigmond Vilmos operatőr is, aki a négy jelöléséből egy díjat már begyűjtött a Harmadik típusú találkozásokért, most pedig Brian De Palma Fekete Dáliájának megörökítéséért jelölték Oscarra.



Rutinos róka a 75 éves Peter O'Toole is, akit most a Venusért jelölték a férfi főszereplő kategóriában; ötvenéves pályafutása alatt a hét nominációja közül még egyet sem váltott díjra. A színésznők közül Meryl Streepet már 14-szer jelölték (Az ördög Pradát visel), ám eddig csak egyszer nyert. Judi Dench pedig (Egy botrány részletei) hatodszor fut neki, míg Kate Winslet (Apró titkok) ötödször, csakhogy ebben a kategóriában Helen Mirren (A királynő) számít a legesélyesebbnek.

A szobor - a filmtekercs-"talapzattal" együtt - 34 centiméteres, súlya 3,85 kiló, anyaga rézzel, ezüsttel és 24 karátos arannyal bevont bronz. A díj hivatalos neve Akadémiai Díj (Academy Award of Merit), az Oscar pedig a beceneve. M. Tóth Géza mintegy tízmillió forintból készült Maestrója a legnagyobb amerikai stúdiókkal versenyez a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-szoborért: a Disneyvel, a Némó nyomábant is készítő Pixarral, a Foxhoz tartozó, Jégkorszakot is jegyző Blue Sky-jal és a szintén nagyüzemnek mondható, kanadai nemzeti filmgyártó szervezettel. A 2005-ös, négy és fél perces, 3D-s magyar kisfilm nagyrészt a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Magyar Televízió Zrt. támogatásával készült el M. Tóth Géza Kedd Kulturális és Szolgáltató Kft. néven működtetett filmes műhelyében.

A díjátadót felvezető Los Angeles-i vetítések és tárgyalások már jelentős eredményt hoztak a rendezőnek, hiszen sikerült a világ legnagyobb rövidfilm-forgalmazójával, az angol Shorts Internationallel szerződést kötni a Maestro nagy-britanniai és észak-amerikai értékesítésére. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakának adjunktusaként tanító rendező és felesége a kulturális miniszter több tíz millió forintos támogatásának köszönhetően vesz részt a díjátadó gálán, az azt megelőző szakmai rendezvényeken és hirdet a Variety szaklapban.



A rövidfilmnek az Oscar-nomináció a negyvenedik elismerése, az elmúlt bő egy évben száz fesztiválon szerepelt, közülük hetvenen versenyzett. A Maestro a harmadik magyar Oscar-jelölt animációs kisfilm: Jankovics Marcell Sisyphusa 1976-ban került be a legjobb öt közé, míg Rófusz Ferenc 1981-ben A légyért meg is kapta az aranyszobrocskát. Mellbimbómentes lesz a közvetítés

Harmadik alkalommal közvetíti az RTL Klub élőben február 25-én, vasárnapról hétfőre virradóra az Amerikai Filmakadémia díjainak átadását. Az országos televíziós csatorna 2005-ben presztízsszempontokat figyelembe véve szerezte meg a magyarországi közvetítés kizárólagos jogát. Az ezt megelőző hét évben a magyarországi HBO kábelcsatornán lehetett élőben nyomon követni a hollywoodi Kodak Theatre-beli gálát.

Az RTL Klub hajnali 2 órakor kezdi el a nézők hangolását, majd fél háromtól indul a díjátadó. Az élő közvetítést egy "csomagban" lehet megvásárolni a jóval nagyobb nézettségű, másfél órás összefoglalóval, amit az RTL Klub február 26-án 23 óra után tűz műsorra. Az egész eseményt csak egyszer lehet levetítetni, ismételni tilos. A jogok tulajdonosa az Amerikai Filmakadémia, a ceremónia közvetítését az amerikai ABC tévétársaság szervezi.

A világszerte több millió nézőt vonzó élő műsor igazság szerint nem teljesen élő, hiszen az ABC a váratlan eseményekre felkészülve - Janet Jackson egyik mellbimbójának 2004-es Super Bowl döntő szünetében történt kivillantása óta - néhány másodperces késéssel közvetíti a képeket. Magyarországon élőben látható még az ORF1 és a Pro7 csatornákon is a díjátadó, az utóbbin a hagyományokhoz hűen hangalámondás nélkül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások