Ismét feldolgozás tarolt az Oscaron

Ismét feldolgozás tarolt az Oscaron

2007. február 26. 09:44, Hétfő
Egy hongkongi bűnügyi film és egy mexikói fantasy kapta a legtöbb elismerést a 2007-es Oscar-gálán, sajnos a magyar jelöltek üres kézzel kényszerültek távozni.

Igazából senki nem lepődött meg azon, hogy Martin Scorsese lett a legjobb rendező a Tégla (Departed) című filmért, egyedül az volt a nagy kérdés, hogy megkapja-e a szobrot az alkotás a legjobb film kategóriában. Megkapta, maga mögé utasítva olyan aduászokat, mint A család kicsi kincse, ami 2006. egyik legnagyobb meglepetésének és legkellemesebb filmjének számított, és csütörtök óta vetítik a hazai mozik is. A legjobb filmvágás és a legjobb adaptált forgatókönyv díjával együtt a Tégla lett a legtöbb Oscarral jutalmazott film. Martin Scorsese elégedett sommázhatta a történéseket, hiszen a sok díj mellett filmje nagy siker is volt Amerikában, hiszen a rendező egyik alkotása sem ért még el ekkora bevételt. Az 5 jelölésből egyedül Mark Wahlberg küszködött könnyeivel, mikor kiderült, hogy Alan Arkin lett a legjobb mellékszereplő.


Az est másik nyertese Guillermo del Toro háborús fantasy-je lett, a Faun labirintusa (Pan's Labyrinth) , mely napokon belül ugyancsak a hazai mozikba kerül. Igaz, ami igaz, csak technikai kategóriákban diadalmaskodott a film, ugyanis a legjobb maszk, a legjobb operatőr és a legjobb díszlet díjait vihette haza. A legjobb idegen nyelvű film Oscarját a Mások élete (The Lives of Others) című német mozi megérdemelten halászta el a Faun elől.

A nagy vesztese az estének természetesen a Dreamgirls lett, mely a nagy hype ellenére is csak hat kategóriában kapott jelölést, de még ezekből is csak 2 szobrot tudott megszerezni, a legjobb hangkeverés és a legjobb női mellékszereplő díját, melyet Jennifer Hudson zsebelhetett be (ismét csak megérdemelten), akinek a Dreamgirls volt az első filmszerepe. A legjobb eredeti filmdal kategóriában hiába volt három szám is jelölvea musical-ből, azt a Kellemetlen igazság című dokumentumfilm "I need to wake up" című betétdala vitte el, így a globális felmelegedésről szóló dokumentumfilm készítői két szobrot is hazavihettek.


A hazai jelöltek azzal vigasztalódhattak, hogy kategóriáik győztesei sem érdemtelenül nyertek. Zsigmond Vilmos előtt a már említett mexikó fantasy operatőrét, Guillermo Navarrot díjazták, míg a Maestro-t, a jelölt magyar animációs rövidfilmet a kanadai, hagyományos technikával készített The Danish Poet győzte le.

A meglepetések mellett természetesen akadtak biztos győzelmek is, így aki Helen Mirren (A királynő) sikerére tett a fogadóirodákban, az kasszírozhatott, akárcsak azok, akik szerint Forest Whitaker volt a legjobb férfi főszereplő a Last King of Scotland című filmből. A legjobb animációs film a Rém romot és a Verdákat megelőzve a pingvines Táncoló talpak lett. Vigaszdíjként a sok jelölésre a Bábel egy zenei Oscart, míg Clint Eastwood Levelek Ivo Dzsimáról című filmje egy hangvágás-szobrot kapott. Nem Oscaros filmként pedig a Karib-tenger kalózai 2-ért az ILM egy különleges effektus Oscarral, míg a Marie Antoinette egy jelmez Oscarral gazdagodott.

Ritka az olyan Oscar, ahol általában a közönség által is nagyon kedvelt és nézett filmeket díjaz a szakmai, így a 2007-es gála által díjazott 2006-os filmek eléggé a kommersz vonalat képviselték. A Tégla Oscarja lesz nyilván az, amelyik a legtöbb vitát fogja kiváltani. Talán a szintén feldolgozás Ben Hurhoz hasonlóan idővel meg fognak békélni az eredeti, a Szigorúan piszkos ügyek trilógia rajongói is, és meghallgatják azok véleményét is a filmről, akik nem ismerték a hongkongi filmet.

Legjobb film
A tégla

Legjobb színész
Forest Whitaker (The Last King Of Scotland)

Legjobb színésznő
Helen Mirren (A királynő)

Legjobb rendező
Martin Scorsese (A tégla)

Legjobb férfi mellékszereplő
Alan Arkin (A család kicsi kincse)

Legjobb női mellékszereplő
Jennifer Hudson (Dreamgirls)

Legjobb animációs film
Táncoló talpak

Legjobb idegen nyelvű film
"The Lives Of Others" (Németország)

Legjobb adaptált forgatókönyv
William Monahan (A tégla)

Legjobb eredeti forgatókönyv
Michael Arndt (A család kicsi kincse)

Legjobb díszlet
"Pán labirintusa"

Legjobb operatőr
"Pán labirintusa"

Legjobb jelmez
"Marie Antoinette"

Legjobb dokumentumfilm
"Kellemetlen igazság"

Legjobb rövid dokuementumfilm
"The Blood of the Yingzhou District"

Legjobb vágás
"A tégla"

Legjobb smink
"Pán labirintusa"

Legjobb zene
"Bábel"

Legjobb betétdal
"I Need to Wake Up" -- Kellemetlen igazság

Legjobb animációs rövidfilm
"The Danish Poet"

Legjobb élőszereplős rövdifilm
"West Bank Story"

Legjobb hangvágás
"Levelek Iwo Jimából"

Legjobb hangkeverés
"Dreamgirls"

Legjobb vizuális effektusok
"Karib-tenger kalózai 2: Holtak kincse"



Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások