A következő űrturista 2009 tavaszán repülhet

A következő űrturista 2009 tavaszán repülhet

2007. április 14. 08:53, Szombat
A Charles Simonyit követő űrturista 2009 tavaszán startolhat, de nem lehet sem Bill Gates, a Microsoft szoftvermamut, sem Jennifer Bellofatto, a HerOrbit.com nőhálózati portál alapítója - jegyezték meg moszkvai megfigyelők csütörtökön, az Űrhajózás Napján.

Alekszej Krasznov, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz pilótavezérlésű programjainak vezetője (az amerikai-magyar űrturistát és két profi orosz űrhajós társát, Fjodor Jurcsihint és Oleg Kotovot az ISS-re szállító Szojuz TMA-10 űrhajó hétfő éjjeli dokkolása alkalmával) azt mondta a Moszkva melletti Repülésirányító Központban, hogy a következő, hatodik űrturista leghamarabb 2009 tavaszán keresheti fel a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

Ennek az űrturistának a kilétét az amerikai Space Adventures marketingcég április végén vagy május elején tárja fel, de már nyélbe ütötte vele az üzletet, egyeztetve az űrturistákat felkészítő Roszkoszmosszal - vették biztosra moszkvai megfigyelők. Krasznov az ITAR-TASZSZ szerint "tudománytalan fantáziálásnak" nevezte azokat a híreket, amelyeket a HerOrbit.com szociális nőhálózati világhálóhely két amerikai társalapítónője, Jennifer Bellofatto és Cherry Mendoza röppentett fel a múlt héten arról, hogy ők válhatnak a hatodik és a hetedik űrturistává, a virtuális tér után meghódítva a világűrt is.

Hasonlóképpen az amerikai Microsoft szoftvercég alapítója, Bill Gates sem válhat űrturistává 2009 előtt, még ha csakugyan foglalkoztatja is egy űrutazás gondolata (amint azt Jurcsihin állította Simonyira hivatkozva, aki a Microsoft hajnalától 2002-ig együtt dolgozott Gatesszel és ma is tartja vele a kapcsolatot).

A következő űrturista nem lehet orosz állampolgár sem, mert alkalmas orosz jelölt egyelőre nem akadt - mutatott rá Krasznov. Mindenesetre Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz feje azt mondta a Vesztyi 24 orosz hírtévének, hogy egy sor regionális kormányzó érdeklődött űrutazás iránt, de csak fizető repülésről lehet szó. Az orosz nagyvállalkozók viszont nem sietnek űrkalandra jelentkezni a Space Adventuresnél, talán félnek magára hagyni a tőkéjüket, vagy felmutatni a gazdagságukat - vélte Perminov a RIA Novosztyi szerint.

A hatodik űrturista felbocsátását eredetileg 2008 őszére tűzték ki, de mint Krasznov szavaiból kiderült, ez alkalommal megint csak profi űrhajós ülhet a Szojuz harmadik ülésébe. Őelőtte két másik profi státusú űrhajós vizitálhat az ISS-en 2007 őszén, illetve 2008 tavaszán. Hogy ki repülhet a 2008. őszi látogatómisszió keretében, Krasznov egyelőre szintén nem árulta el. Újságírók arra tippeltek, hogy ez a profi orosz lesz, valamiféle speciális küldetéssel. A külföldi profik űrutazásáért hazájuk űrügynöksége közvetlenül fizet a Roszkoszmosznak, de ez a summa jóval kisebb, mint amennyit az űrturistákról gombolnak le a Space Adventures közvetítésével.

Így a brazil Marcos Pontes egy évvel ezelőtti űrutazásáért nemzeti űrügynöksége 13 millió dollárt folyósított a Roszkoszmosznak, míg Simonyi 25 millió dollárt utalt át a Space Adventuresnek médiajelentések szerint. Mindenesetre a Roszkoszmosz bevételei 2009-ben legalábbis megduplázódhatnak, mert attól fogva évente nem kettő, hanem négy Szojuz fog repülni az ISS-re, ami négy üzleti helyet jelent.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások