NASA: nem válságos az űrállomás komputerhibája

NASA: nem válságos az űrállomás komputerhibája

2007. június 15. 08:36, Péntek
Példa nélkül álló műszaki hiba miatt órákon át szünetelt az összeköttetés csütörtökre virradóra a moszkvai irányító központ és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz központi számítógépe között, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a meghibásodás nem válságos.

A moszkvai irányítóközpont mérnökeinek sikerült helyreállítaniuk az összeköttetést, többször is megnyitották, majd bezárták a rendszert, hogy megtalálják a hiba okát - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Bill Gerstenmaier, a NASA helyettes repülési igazgatója. A meghibásodott komputerek felügyelik egyebek között az oxigénszintet, a páratartalmat és a vízfeldolgozás folyamatát a Föld körül keringő laboratóriumban, valamint az ISS iránytartását.

"Úgy gondolom, hogy az űrállomáson nem válságos a helyzet" - mondta Bill Gerstenmaier, aki szerint rendkívül kicsi az esélye annak, hogy ki kelljen üríteni az űrállomást. Az orosz szakértők szerint az amerikai Atlantis űrrepülőgép űrhajósai által felszerelt napelemszárny okozhatta a gondot - mondta Irina Gomenyjuk, az Energia orosz vállalat szóvivője.

Mike Sufredini, az ISS igazgatója szerint az új napelemszelvény hétfőn beszerelt elektromos kábelben fellépő zavarófeszültség okozhatta a hibát. Houstoni sajtóértekezletén az amerikai szakember közölte: lehet, hogy egyszerű egybeesés történt, de a kábel bekapcsolása után kezdtek problémák lenni az orosz számítógépekkel. Most a hiba megtalálásán kell dolgozni - tette hozzá. A orosz központi számítógép meghibásodása miatt leállt az ISS földkörüli pályán történő keringését biztosító hajtóműveket vezérlő három orosz számítógép. Ezek a hajtóművek korrigálják az űrállomás irányát, amikor az amerikai számítógépek vezérelte giroszkópok egyedül nem képesek ellátni ezt a funkciót. A hajtóművek segítségével tudják végrehajtani az űrrakéták és űrrepülőgépek, valamint az űrállomás összekapcsolódását, valamint az űrszeméttel való ütközés elkerülését.

Az irányíthatatlanná vált hajtóművek pótlására az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a vasárnap érkezett Atlantis űrsikló két hajtóművét vette igénybe. Az Atlantison elengedő üzemanyag van ahhoz, hogy napokig megfelelő helyzetben tartsák az ISS-t. Ha a probléma tartósnak bizonyul, a NASA kénytelen lenne késleltetni az Atlantis és héttagú legénységének visszatérését a Földre.

Gersteinmeier szerint a legrosszabb esetben - amely kevéssé valószínű - az űrállomás két orosz és egy amerikai űrhajósát is evakuálni kellene. A meghibásodott komputerek által vezérelt orosz oxigéntermelő berendezés leállása esetén 56 napra marad tartalék oxigén az ISS-en. A NASA pénteken hajtja végre az Atlantis hőszigetelő rétegén keletkezett repedés kijavítását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások