Az Egyesült Államok leállítja kémműholdprogramját

Az Egyesült Államok leállítja kémműholdprogramját

2007. június 23. 09:47, Szombat
Az Egyesült Államok leállítja több milliárd dolláros kémműholdprogramját - tudta meg kormányzati tisztviselőktől és védelmi szakértőktől a The New York Times.

Mike McConnell nemzeti hírszerzési igazgató, az amerikai felderítő szervezetek főkoordinátora állítólag befolyásos törvényhozók ellenállása és az egyre növekvő költségek miatt döntött a program feladásáról. McConnell egy felderítő értekezleten annyit közölt, hogy a szigorúan titkos, új generációs kémműholdakból álló rendszer kiépítése "nem éri meg a ráfordított költségeket".

A 16 hírszerző ügynökség működését irányító tisztviselő nem közölt részleteket, de más források megerősítették, hogy a Misty nevű rendszerről van szó, amelyet a Lockheed Martin vállalat fejlesztett ki. Az amerikai felderítés évek óta szorgalmazza kisebb méretű, nagyobb titokban működtethető kémműholdak Föld körüli pályára állítását, mivel "más országok" már képesek a jelenlegi műholdak felkutatására és megsemmisítésére. A liberális lap emlékeztet arra, hogy Kína idén januárban mozgó indítóállásból felbocsátott, közepes hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet, és több mint ezer darabra zúzta egy régi műholdját.

Egyes katonai szakértők szerint McConnell azért állította le a programot, mert a titkos felvételeket készítő műholdak sebezhetőségük miatt hamarosan elavulttá válnak. Loren Thompson, a védelmi kutatásokkal foglalkozó Lexington Intézet szakértője elmondta, hogy az amerikai légierőnél már tesztelnek egy olyan, nagy magasságban haladó felderítő repülőgépet, amely 6 Mach sebesség elérésére lesz képes.

Thompson elmondta: a repülőgépnek az az előnye, hogy "életben maradhat" az ellenséges légtérben, és a lehető legjobban megközelítheti a felderítendő célpontot. A túlköltekezések miatt többször bírált kémműholdprogram támogatottsága állítólag azért is visszaesett, mert a Pentagon már elsősorban nem a nagy csapattestek mozgásának felderítésére, hanem a terroristák "levadászására" koncentrál.

John Pike, a Globalsecurity kutatócsoport szakértője szerint az apró kémműholdakkal éppen a méretük miatt volt gond. Bár ügyesebben ki tudnák kerülni az ellenséges felderítést, a legfejlettebb felvételrögzítő rendszerek nem férnének el rajtuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások