Jön az MIT európai megfelelője

Jön az MIT európai megfelelője

2007. június 27. 12:22, Szerda
A közösség tagállamai végre megállapodtak az egységes Európai Technológiai Intézet felállításáról, a lépést pedig az Európai Bizottság is támogatja. A pénzügyi alapról is döntés született, így két éven belül beindulhat a munka.

Az EU már jó ideje törekszik az MIT, azaz a Massachusetts Institute of Technology európai megfelelőjének felállítására, ám erről mindeddig nem sikerült megállapodásra jutni a tagállamokkal és a különböző döntéshozó szervekkel. Most azonban megszületett a közös álláspont, valamint sikerült megegyezni a finanszírozás mértékéről, így beindulhat az alapítás folyamata. A cél a tudományos hátrány ledolgozása, amely nem mellesleg az EU egyik legnagyobb félelmének oka.


A nagy példakép MIT

"Ez egy nagyon fontos lépés az EIT létrehozása felé vezető úton. Hozzásegíthet minket azon célunk eléréséhez, hogy új munkahelyeket hozzunk létre, amelyek viszont hozzájárulnak a fenntartható növekedés biztosításához" - magyarázta José Manuel Barroso, a bizottság első embere. Hétfőn a finanszírozási részleteket is nyilvánosságra hozták, eszerint az EIT megalapítását és az alapszervezeteknek tekintett "tudományos és innovációs központok" közötti együttműködést az Európai Bizottság összesen 308 millió euróval támogatja majd. Ez utóbbi szervezetek a nagyobb akadémiák és tudományos intézetek társulásaiból, partneri kapcsolatai révén jönnek majd létre, az egyes területekre szakosodva.

A mostani megállapodás után az Európa Parlamenten van a sor, amely valamivel később, ám még az év vége előtt hozhat döntést a következő lépésről. Ezt követően létrejöhetne az irányító testület, betölthetnék a fontosabb pozíciókat, és elvégeznék a végső simításokat az EIT (European Institute of Technology) felépítésén, struktúráján. Az első "tudományos és innovációs központok" két éven belül jönnének létre, az EIT pedig ezek munkájára támaszkodva kezdené meg működését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások