Északi-sark: olajért mennek az oroszok

Északi-sark: olajért mennek az oroszok

2007. augusztus 1. 23:59, Szerda
Víz alatti zászlófelvonásra készül az Északi-sarkra tartó orosz expedíció. Oroszország a Jeges-tenger fenekére kitűzött zászlóval kívánja megerősíteni állítólagos jogát az olajban és ásványokban gazdag Északi-sarkra.

Az Akademik Fjodorov kutatóhajó az esti órákban éri majd el a sarkpontot, ahol a legendás sarkkutató és parlamenti képviselő Artur Csilingarov vezetésével zászlót tűznek majd a Szibériától Grönlandig húzódó tenger alatti hegyvonulat, a Lomonoszov-hátság egyik csúcsára.

A területfoglalás alapjául az a feltételezés szolgál, hogy a Lomonoszov-hátság Szibéria felőli lejtője még a kontinentális lemez meghosszabbítása. Az elvileg több milliárd hordónyi olajat rejtő Lomonoszov-hátságra Dánia és Kanada is igényt tart; Oroszország 2002-es beadványát az ENSZ korábban - megfelelő bizonyítékok hiányában - már elutasította, így a mostani zászlóállítás önkényes területfoglalásnak is tűnhet.

Az orosz kormány támogatását élvező expedíció csak az első lépés a Ferenc József föld feltárásában. A tengerszint alatt 4000 méterrel húzódó, olajban és ásványi anyagokban gazdag lejtők feltárásától Moszkva azt várja, hogy széleskörű információkat szerezhet a jeges-tengeri olajkitermelési technikákról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások