Sportkocsit ért az iPhone feltörése

Sportkocsit ért az iPhone feltörése

2007. augusztus 30. 14:45, Csütörtök
Egy tizenéves tinédzsernek sikerült elsőként feltörnie az Apple iPhone készülékét, mely így bármely telefonhálózaton használhatóvá válik.

A lelkes tinik mindig is közel voltak a tűzhöz, ha mobiltelefon függetlenítésről, kikódolásról volt szó, így nem is meglepő, hogy az amerikai AT&T hálózatához láncolt divatkészülék védelmének feltörése is egy fiatalkorúnak sikerült. A fiatalember úttörő eredményét természetesen nem tartotta meg magának, hanem álmai autóját és három darab iPhone készüléket kért cserébe. A kocsit természetesen saját magának tartotta meg, míg a három iPhone-t elküldte három társának, akik segédkeztek a projektben.

Az ifjú George Hotz a módosított iPhone-t egy vadi új (a Need for Speed sorozatból is jól ismert) Nissan 350Z sportkocsira és három 8 GB-os iPhone-ra cserélte be. A Hotz által kifejlesztett módszer sufniüzletek tömegét indíthatja el, amennyiben a módszer publikussá válik és könnyen kivitelezhető is. A szemfüles mobiltelefon-árusok hada valószínűleg biztatja majd az embereket, hogy vásároljanak iPhone készülékeket, melyeket ők függetlenítve adnak tovább az érdeklődőknek.


George Hotz
Az egyelőre csak az USA-ban kapható iPhone egy felejthetetlen nyarat szerzett a középiskolás éveit taposó zseni/bűnözőpalántának, aki igencsak örült, hogy siker koronázta a próbálkozásokat. A srácok a megjelenés napjától próbálkoztak a feltöréssel, ami bevallásuk szerint összesen 500 órányi munkát jelentett Hotznak és három online kapcsolatának. A jól végzett munka gyümölcse persze nemcsak a sportkocsi, hanem a módosítást megvásárló CertiCell cég egyik alapítójának, Terry Daidone-nak az ígérete egy fizetett tanácsadói megbízásra. Ha még ez sem lenne elég, akkor Hotz a bejelentés óta folyamatos interjú-felkéréseket kap a legnagyobb tv-csatornáktól és újságoktól, valaki egy életrajzi bejegyzést készített neki a Wikipedián, illetve Kevin Mitnick, a híres hacker elküldte neki saját telefonszámát, majd egy fél órán keresztül beszélgettek.

Az persze kérdéses egyelőre, hogy a szolgáltató illetve a gyártó tervez-e esetleg jogi lépéseket tenni a módosítást kifejlesztő vagy éppen az azt használni kívánók ellen. Emlékezve a DVD másolásvédelmét feltörő norvég fiatal programozó esetére, a csoda csak három napig tart, a Nissan árából pedig egy ideig talán kifizethető az ügyvédek óradíja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások