Októberben érkezik az OpenMoko

Októberben érkezik az OpenMoko

2007. szeptember 4. 10:48, Kedd
Az új készülék lesz az első Linux operációs rendszerrel a piacra kerülő mobiltelefon, amely bármely GSM-hálózatban használható lesz.

Az OpenMoko fő támogatója a 25 éve PC-alkatrészeket gyártó tajvani First International Computing (FIC). A fejlesztésben a világ minden tájáról részt vettek szakemberek, akik egy olyan szoftverplatformot szeretnének létrehozni, amely a Linux-disztribúciókat futtató számítógépekkel is kompatibilisé teszi majd a mobiltelefont.

Az új készülék létrehozásánál minden másképp történik, mint az Apple iPhone megalkotásakor. A hivatalos weboldalon például az olvasható, hogy a linuxos mobilt azért építik, hogy idővel eltűnjön a világpiacról és az Ubiquitous Computing egyik ismert hívét Mark Weisert idézik: "Az igazán alapvető technológiák idővel elenyésznek, és beleolvadnak mindennapi életünkbe, míg megkülönböztethetetlenné válnak tőle."

A cél a mottónak megfelelően egy olyan platform kialakítása, amelynek segítségével a mobil kommunikáció annyira mindennapossá és egyértelművé válik, hogy már nem fog különlegességnek számítani. A projekt valóban nyílt, mind a szoftver-, mind a hardverfejlesztéseket tekintve bárki betekinthet a részletekbe. A fejlesztők weboldalának egyes részei már most, alig egy esztendővel a program indulása után 19 nyelven elérhetők.

Az OpenMoko első prototípusa még Neo1973 névre hallgatott és a lelke egy 266 MHz órajelű Samsung processzor volt. A mobiltelefon mind a négy GSM-hálózatban használható, 2,8 colos érintőképernyővel büszkélkedhet, van benne GPS-szes navigációs rendszer és egy MicRoSD memóriakártya-hely. Az OpenMoko operációs rendszere támogatja a WLAN, a Bluetooth és a GPRS szabványokat.

Az első sorozat júliusban készült el, azonban ebben még nem volt WLAN-modul, ez változni fog. Szintén újdonság lesz a végleges változatban a 400 MHz órajelű processzor, a grafikus gyorsító és egy erősebb akkumulátor, ráadásul ezek a készülékek már támogatni fogják a az UMTS/HSPA-szabványt. Már csak az a kérdéses, hogy milyen lesz a szoftverkörítés, lesz-e böngésző, és ha igen, melyik programra esik majd a fejlesztők választása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások