Intelligens kapszula a Philipstől

Intelligens kapszula a Philipstől

2008. november 17. 23:36, Hétfő
A Philips szakemberei egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amelynek a segítségével célzottan juttathatók a szervezetbe a gyógyszerek.

Az iPill nevű intelligens kapszula mérete csupán 11 x 26 mm és a gyógyszerek adagolásán kívül képes a pH-érték, valamint a test hőmérsékletének mérésére is. "Bebizonyítottuk, hogy létre lehet hozni ilyen készüléket és a benne rejlő lehetőségeket már sikerült is demonstrálnunk laboratóriumi környezetben" - közölte Steve Klink, a Philips Research szóvivője. A következő lépést a klinikai tesztek és a sorozatgyártási lehetőségek megvizsgálása jelentik.

Az iPillbe épített mikroprocesszor a pH-értékeket figyeli és azok alapján határozza meg, hogy mikor optimális a kapszulában elhelyezett gyógyszerek szervezetbe juttatása. Az előzetes programozás során lehetőség van annak meghatározására, hogy a gyógyszermennyiséget az eszköz egyetlen nagy, vagy számos kisebb adagban adagolja a szervezetbe. Klink elmondta, hogy egyes betegségek esetében a pH-értékek meghatározóak lehetnek, ezért különösen sokat segíthet az iPill, valamint lehetőség van arra is, hogy az eszközt más eljárásokkal ötvözzék.


A készülék a vezeték nélküli kommunikációs modulnak köszönhetően egyfolytában kapcsolatban van az orvosi ellenőrző egységgel és képes a rögzített adatokat folyamatosan továbbítani. Mivel a kapcsolat kétoldalú, így az orvos akár le is állíthatja a szerkezet működését, ha például a beteg az első adag gyógyszerre rosszul reagált. "Később tovább szeretnénk csökkenteni a kapszulák méretét és újabb funkciókkal látnánk el őket. Egyelőre azonban szeretnénk bebizonyítani a rendszer előnyeit" - nyilatkozta a szóvivő.

A gyógszergyártó cégek nagy érdeklődéssel fogadták az új eszközt, amit várhatóan bemutatnak az American Association of Pharmaceutical Scientists éves konferenciáján is. Dr. Karsten Cremer, a bázeli Pharma Concepts egyik vezetője úgy vélte, hogy az iPill-technológia különösen sokat segíthet a gyomorrákban, a Crohn-betegségben és más gyomorbetegségekben szenvedők terápiájában. A Philips elérhetővé tett egy WMV formátumú videót, amely a kapszulát és annak működését mutatja be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások