600 Mbps-ot ígér az új vezetéknélküli szabvány

600 Mbps-ot ígér az új vezetéknélküli szabvány

2009. augusztus 11. 10:50, Kedd
Bár egyes gyártók már lassan három éve kínálják laptopjaikban és egyéb eszközeikben a 802.11n vezetéknélküli szabvány korai változataira épülő megoldásokat, a platformot csak most véglegesítik.

Ez a munka pedig a végéhez közeledik, és a Wired értesülése szerint a kész szabvány a jelenleginél nagyobb sebességet és kényelmet nyújt majd, megvalósítva a gyors kábelmentes internetelérésről álmodozók vágyait. Elérhetővé válhat ugyanis a 600 Mbps-os átviteli sebesség, méghozzá több csatornán, a különböző tartalmak egyidejű továbbítása érdekében.

A végleges 802.11n szabványra épülő termékek szeptembertől jelenhetnek meg az egyes gyártók kínálatában, a fenti sebességkorláttal, valamint maximum 4 csatornával, amely a készítők szerint már bőven elegendő lesz a nagy felbontású tartalmak továbbítására, amely mellett egyéb feladatokat is elvégezhetünk. Jelenleg a 802.11g szabvány számít a legelterjedtebbnek (az 'n'-jelölésű eszközök szintén nagy számban kaphatók, azonban ezek értelemszerűen nem a végleges változaton alapulnak), ez pedig 54 Mbps-os sebességet kínál, amely sokak számára nem elegendő, főleg a belső hálózaton történő adatátvitelhez. Érdekesség, hogy a széles körben elsőként alkalmazott 802.11a már ugyanezt a sebességet nyújtotta, azonban túlságosan drágának bizonyult, így a 'g'-változathoz egy nagyobb kitérő (802.11b) után jutottak csak el a gyártók.

A Wi-Fi Alliance részéről nyilatkozó vezetők kihangsúlyozták, hogy a 802.11n szabványra épülő, eddig megjelent termékek viszonylag egyszerűnek számítanak a végleges változaton alapuló megoldásokhoz képest. Utóbbiakból a múlt hónapban megrendezett Computex alatt mutattak be párat, ezek közül pedig a Qualcomm chipje emelkedett ki, amely mind a négy csatornát rendelkezésre bocsátotta (4x4 jelöléssel), a hang és egyéb adatok továbbítására és fogadására (az előzetes változatokon alapuló termékek általában 2 vagy 3 csatornát kínálnak, a 600 Mbps-os sebességnél jóval alacsonyabb iramon).

Szeptembertől, vagyis inkább az ünnepi szezonra érkeznek majd az új vezetéknélküli eszközök, így aki nagyobb sebességre vár, érdemes addig kivárnia.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások