Visszaélések a haiti áldozatok nevében

Visszaélések a haiti áldozatok nevében

2010. február 9. 14:02, Kedd
Minden csaló Haitira utazik: január során közel 200, a földrengés sújtotta ország nevével visszaélő csalást lepleztek le.

Az FBI szerint tovább növekszik a haiti károsultak nevében indított elektronikus és egyéb adománygyűjtés, jóllehet a befolyt pénz sajnos nem a földrengés sújtotta ország lakóihoz érkezik. A szövetségi nyomozóirodához immár közel 200 bejelentés érkezett visszaélésekről. Január 22-én például Michiganben letartóztattak egy férfit, aki FBI-ügynöknek adta ki magát és a haiti árvák számára gyűjtött adományokat. Az adománygyűjtő levelekben általában vagy túlélőnek, vagy haiti kormánytisztviselőnek adják ki magukat a csalók, akik sokszor adnak meg telefonszámot is, majd arra is ügyelnek, hogy ál-tisztviselők vegyék fel a kagylót.

A visszaéléseket elkövetők még sok ismerőssel rendelkező Facebook accountokat is feltörnek, így a feltört account tulajdonosának valamennyi ismerőse kapott egy adakozásra felkérő üzenetet, amit nehéz megkülönböztetni a valódi adománygyűjtéstől. A visszaélések klasszikus formáit is bevetették a bűnözők: nem létező alapítványok nevében is gyűjtenek pénzt, illetve nemzetközi szervezetek - mint például a Vöröskereszt - helyi irodáinak adják ki magukat. Az ál-antivírusok fejlesztői is kihasználták a kínálkozó lehetőségeket, mivel számtalan olyan fertőzött oldalt hoztak létre, amelyek az adományozás lehetőségeiről ígértek tájékoztatást, ám az oldalakat felkeresők hamis biztonsági riasztásokat kaptak és azonnali megoldásként ál-vírusirtókat is letölthettek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások